15 bra tips för dig som sparar i aktier [GUIDE]

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
15 bra tips för dig som sparar i aktier [GUIDE]

Börsen är en fantastisk plats för den som vill investera och sina pengar. Här hittar du en guide med 15 bra tips på hur du kan spara framgångsrikt i aktier.

Det finns naturligtvis många vägar som leder till avkastning på börsen och alla investerare är olika med sina speciella förutsättningar, mål och drömmar. Sedan Compricers start för nästan 20 år sedan har vi stött på mängder av börskrascher, rallyn och perioder av lång stiltje på börsen.

I denna artikel tipsar vi om hur du kan tänka och sätta ditt sparande på autopilot. Så du kan ta del av aktiernas fantastiska värld men på ett så enkelt och smidigt sätt som möjligt.
 

1. Ha ett mål med ditt sparande


Allt börjar med ett mål. Vad är det du sparar till? Detta är så viktigt att fundera igenom och ha klart för dig innan du börjar handla aktier.

Målet avgör vilken placeringshorisont du bör ha och är nödvändigt för att få till en bra styrning i ditt sparande. Dessutom har vi ofta flera syften med vårt sparande. Ett mål kan vara att spara till pensionen, ett annat att kunna köpa något vi drömmer om, någon vill bli miljonär och en annan sparar för att kunna ta ledigt ett år och åka jorden runt.

Har du flera mål kan det vara bra att ha olika konton som du namnger efter respektive syfte. På så vi är det enklare att få en tydlig bild hur det går och hur långt du har kvar.
 

2. Spara på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring


Ett investeringssparkonto, ISK, eller en kapitalförsäkring, KF, är det smidigaste sättet att spara i aktier på. Då slipper du deklarera varje affär för sig och sparformerna är i dagsläget skattegynnade.

Ett smart tips är att lägga eventuella utländska aktier i en kapitalförsäkring. Då kan du få tillbaka hela eller delar av källskatten som dras på dina utdelningar.
 

3. Sätt upp automatiska överföringar


Den bästa investerade kronan är den som faktiskt blir av. Ett automatiskt sparande där du varje månad för över en bestämd summa är ett enkelt och bra sätt att faktiskt se till att sparandet blir av.

Genom att se till att det varje månad dras pengar från ditt transaktionskonto till sparandet lurar du dig själv till att bli mer framgångsrik på börsen. Efter något år kommer du bli överraskad av hur smart det är och vilket underverk det innebär för ditt sparande.

Har du pengar över på ditt konto när månaden är slut så för över de till ditt sparande för ytterligare effekt.
 

4. Investera bara pengar du kan vara utan


Investera aldrig pengar på börsen som du inte kan vara utan. Risken är annars att du kommer bli nervös vid minsta nedgång och sälja när det inte alls är fördelaktigt för dig. Tänk att du ska ha pengarna på börsen minst i fem år. Helst femton-tjugo år och uppåt.

Då minskar du känsligheten för kortsiktiga svängningar och ränta-på-ränta effekten får jobba i fred och göra underverk för din portfölj.
 

5. Ha rimliga förväntningar på börsen


Börsen är en fantastisk plats där olika målsättningar möts. Någon vill bli miljonär på kortast möjligast tid och någon annan sparar till sin pension om 50 år. Alla dessa perspektiv har rätt till att finnas på börsen men det kan vara bra att ha rimliga förväntningar på sitt sparande. I snitt har den svenska börsen gett 9 procent per år. Vissa år mer och andra år mindre.

Vill du ha en högre avkastning än måste du ta större risker och visst kan du lyckas med det men sannolikheten är låg.

Ditt mål med sparandet avgör vilken risk du behöver ta men det kan alltså vara bra att känna till vad börsen faktiskt ger över tid även om svängningarna kan vara stora under resans gång.
 

6. Välj aktier i bolag som går med vinst


Börsen är en plats där mängder av olika investerare och bolag möts. För genomsnittssvensken rekommenderar vi att du väljer aktier i bolag som går med vinst. Över tid är sannolikheten stor att det kommer löna sig mer för dig än att försöka hitta nästa stora vinnare bland förhoppningsbolagen.

Köp aktier i bolag som varje år under de senaste 5-10 åren:

  • Ökat sin försäljning
  • Ökat vinsten
  • Ökat vinsten per aktie
  • Ökat utdelningsandelen
  • Ökat utdelningen i absoluta kronor

Genom att välja aktier i dessa typer av bolag kan du se fram emot en fin och stabil resa på börsen. Varje år får du en utdelning och portföljen tuffar på i en betydligt mer bekväm takt än om du valt aktier i bolag som går med förlust.

Tänk på att extraordinära händelser kan göra att bolag under en kort tid inte uppnår kriterierna ovan. Då kan du vara lite mer förlåtande när du jämför bolag under sådana år.
 

7. Återinvestera utdelningarna


Bolag av typen ovan har ofta ett stadigt kassaflöde där en bit av vinsten delas ut till dig som aktieägare varje år. För att nå fina framgångar på börsen rekommenderar vi att du återinvesterar dessa utdelningar. Antingen i den aktie du fick utdelningen från eller i en annan.

Ränta-på-ränta effekten av återinvesterade utdelningar gör gott för ditt sparande.
 

8. Räkna inte för mycket innan du köper aktier


Det här kan vara en kontroversiell punkt men räkna inte för mycket på de aktier du funderar på att köpa. Det är lätt att drabbas av hybris och tänka att jag som privatsparare, genom en finurlig formel, kan räkna fram vad rätt pris på en aktie är. För de flesta räcker det gott att bara köpa aktier i bolag som går bra (se ovan).

Ställ inte heller för höga krav på dig själv att du måste förstå vad bolaget håller på med. Känn dig trygg med att du valt aktier i flera olika bolag som går bra. Bara det valet har satt dig i en position där fantastiska saker kan hända i ditt sparande.
 

9. Köp aktier i 20-40 olika bolag


Bygg upp en portfölj över tid som innehåller så många olika aktier som möjligt. En färsk undersökning från nätmäklaren Avanza visar att sämst avkastning fanns bland de sparare som ”bara” hade 1-4 st olika aktier i portföljen. Därefter steg avkastningen för att nå en topp mellan 22-26 aktier.

En portfölj som innehåller mellan 20-40 olika aktier kan vara ett bra mål. Men då blir det så svårt att ha en överblick tänker du kanske? Det är faktiskt inte en nackdel utan en fördel. Då minskar risken att du petar i portföljen i onödan och aktierna kan ge dig avkastning i lugn och ro utan vår klåfingrighet.

Har du flera olika aktier visar forskningen att chansen till bra avkastning ökar och du minskar risken att ett enskilt bolag går dåligt och drar ned hela din avkastning.
 

10. Sälj inte aktier – samla på dem


Det värsta vi kan göra i vårt aktiesparande är att handla sönder vår portfölj. Inte nog med att du måste betala dyra avgifter dessutom innebär det att aktierna aldrig får en chans att blomma ut.

Tänk att du ska samla på aktier. Ungefär som du samlar på serietidningar, vin eller frimärken. Du vill ha så många exemplar som möjligt och du säljer dom inte förrän det verkligen är dags.

Självklart kommer det tillfällen då du kan behöva sälja någon aktie men tanken här är en grundinställning som innebär att potentialen i de aktier du köper får en chans att realiseras.

Sälj inte heller aktier bara för att de gått bra. Låt vinnarna och din avkastning rusa iväg uppåt. Kapa inte av vinnaraktier i förtid. Enda undantaget till detta råd är i de fall du är nära ditt mål med sparandet. Då kan det finnas en mening med att minska risken i portföljen och börja plocka hem dina framgångar – men inte annars.
 

11. Time in the markets – not timing the markets


Kanske har du hört uttrycket tidigare? Något av det viktigaste du kan göra för att nå framgång på börsen är att undvika att försöka tajma börsens upp- och nedgångar. Det är viktigare att köpa aktier, samla på dem och sedan låta tiden göra dig rik än att försöka hoppa fram och tillbaka.

Få är de som lyckas tajma marknaden över tid. Sikta på time in the markets – not timing the markets.
 

12. Börsen kommer rasa – den kommer till och med krascha


Från tid till annan kommer börsen rasa, ja den kommer till och med att krascha. Världen kommer målas i svart och det kommer stunder då det känns som börsen aldrig mer kommer resa sig igen. Det kan vara IT-krascher, finanskriser, en pandemi eller vad som helst som gör att marknaderna rasar och våra aktier blinkar illröda på skärmen.

Ingen kan på förhand veta hur man kommer reagera på en kris om man inte varit med om en tidigare men om du är trygg med din portfölj, de val av aktier du gjort och inte investerat pengar du behöver så är det ”bara” att rida ut stormen. Bättre tider kommer och skulle de inte göra det har vi större problem att hantera än vår aktieportfölj.
 

13. Undvik bruset


Dagligen nås du som investerare av brus av alla dess slag. Det är nyheter, analyser, inlägg i sociala medier, rapporter och statistik med mera. För dig som privatsparare är det klokt att inte lägga vikt vid dessa. Är du intresserad och tycker det är kul så ta del av det om du vill men nyttan av det för din avkastning är obefintlig.
 

14. Var försiktig med belåning


Att belåna aktieportföljen för att köpa mer aktier är ett sätt att nå högre avkastning på börsen. Men se upp då det kan vara riskfyllt. Vi menar inte att du ska avstå helt från belåning men var försiktig. Ta noga reda på vad det innebär att belåna aktier och vad som kan ske om värdet på din portfölj sjunker snabbt.

Bra saker att kolla upp innan du lånar på din portfölj är vilka villkor som din bank eller nätmäklare har. Vilka belåningsvärden har dina aktier och vilken ränta kan du låna till?
 

15. Logga in på portföljen så sällan som möjligt


Till sist. Logga in på din portfölj så lite som möjligt. Bra avkastning på börsen kommer inte från att du är aktiv utan tvärtom. På börsen belönas långsiktighet, passivitet och tålamod. Att logga in för ofta ökar risken att du petar bland dina aktier och i värsta fall börjar handla sönder din avkastning.

Lycka till!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

5 bra saker att tänka på när börsen faller

1 minuts läsning

Hur kommer börsen gå framöver? Tyvärr är det ingen som sitter på svaret på den frågan. Det senaste börsfallet kan vara startskottet på en allvarlig kris med en lång period av börsnedgång eller så är det bara ett ti...

Föregående artikel
7 tips som hjälper dig spara pengar som student
1 minuts läsning