5 enkla tips för att slippa kvarskatt som pensionär idag

5 minuters läsning
5 enkla tips för att slippa kvarskatt som pensionär idag

Är du pensionär? Då är sannolikheten hög att du någon gång kommer behöva betala kvarskatt på din pension. Kanske har du redan råkat ut för denna obehagliga överraskning? Vi ger dig tipsen som gör att du slipper kvarskatt.

Du är inte ensam, drygt fyra av tio pensionärer måste betala restskatt i år enligt en färsk rapport från Nordea och värst brukar det blir för nyblivna pensionärer.

Som tur är finns det sätt att slippa betala kvarskatt. Det enda som behövs är några enkla knep som du kan börja använda redan idag.

Tips #1: Få koll på varifrån din pension kommer

Pensionen kan komma från många olika håll, vilket ofta är anledningen till att du behöver betala kvarskatt (mer om det sen). Därför är det viktigt att få koll på varifrån pensionen kommer.

Så här gör du:

  • Logga in på eller kontakta din bank och se varifrån utbetalningarna kommer
     
  • Normalt får du pensionsutbetalningar från den statliga allmänna pensionen, tjänstepension, eventuellt privat sparande och pensionsförsäkringar. Kom ihåg att du kan få tjänstepension från olika håll om du haft flera arbetsgivare under livet. De klumpas inte ihop till en utbetalning. Detsamma gäller om du har flera olika pensionsförsäkringar eller andra stående överföringar

Tips #2: Hur mycket pengar får du och hur mycket skatt dras?

Ju större utbetalningar, desto större kan felet bli som orsakar kvarskatten. Genom att få koll på hur stora pensionsutbetalningarna är kan du lätt se till att slippa kvarskatt i senare steg.

Så här gör du:

  • Nu när du vet varifrån pensionen kommer är det lätt att ta reda på hur stora utbetalningarna är från varje utbetalare. Dels hittar du dessa i kontoutdragen hos banken men du kan också logga in hos eller kontakta utbetalarna och få reda på hur mycket de för över till dig varje månad.
     
  • Skriv ner på ett papper hur mycket pension du får och hur mycket skatt som dras av varje utbetalare i månaden.

Är du pensionär men jobbar till och från? Då är det viktigt att du tar med dina löneinkomster också då de kommer påverka hur mycket skatt du ska betala för att slippa kvarskatt.

Tips #3: Räkna ut din preliminärskatt (använd den smarta räknesnurran)

Nu vet du varifrån du får din pension och hur mycket som skickas till dig. Nästa steg är att göra en preliminär skatteberäkning på Skatteverkets hemsida.

Suck! Det låter ju jättekrångligt och tråkigt..

Ja, det är väl bara revisorer och torra ekonomer som blir lätt upphetsade av att fylla i räknesnurror, men tack och lov har Skatteverket gjort det enkelt för dig. Du fyller i rutorna steg för steg och är nu på god väg att slippa kvarskatt.

Så här gör du:

  • Gå in på Räkna ut Skatt hos Skatteverket
     
  • Fyll i dina uppgifter
     
  • Den preliminära beräkningen visar hur mycket skatt du bör betala för det aktuella inkomståret

Tips #4: Ta reda på om du betalar rätt mängd skatt

Nu vet du hur mycket skatt du betalar för dina pensionsinkomster och hur mycket som Skatteverkets preliminära uträkning säger att du ska betala. En enkel jämförelse visar om du betalar för mycket, för lite eller rätt mängd skatt.

Så här gör du:

  • Jämför den skatt som dras från pensionsutbetalningarna med den preliminära skatteuträkning du gjort på Skatteverkets hemsida
     
  • Visar den att du betalar så mycket skatt idag som förväntas av dig? Bra då behöver du inte göra något mer. Visar den att du betalar för lite skatt idag? Då kan du vara lugn. I nästa steg visar vi hur du gör för att det ska bli rätt

Tips #5: Rätt skatteavdrag ger 0 :- kvarskatt

Visade det sig att du betalar rätt skatt idag så behöver du inte läsa mer om du inte vill. Kanske går det något bra på TV? Annars kan vi rekommendera boken du har på nattduksbordet.

För dig som betalar för lite skatt idag eller bara vill få reda på hur man gör för att börja betala rätt skatt, för att slippa kvarskatt, kommer här några bra tips.

Därför får du kvarskatt som pensionär

Orsaken till att så många pensionärer drabbas av kvarskatt (eller restskatt som det också kallas) är att pensionsutbetalningarna inte samordnas. Staten har sina utbetalningar, pensionsbolagen, eventuella arbetsgivare (om du fortfarande jobbar lite grann) har också sina egna rutiner.

Det finns alltså idag ingen nationell samordning kring pensionsutbetalningar.

Pensionsmyndigheten drar den kommunalskatt som gäller i den kommun du bor i. Pensionsbolagen drar normalt 30 procent av utbetalningarna och eventuella arbetsgivare eller andra inkomstkällor kan ha en annan skattesats de går efter.

Du som pensionär förväntas sköta detta själv så att skatten blir rätt. Vad som ofta sker, speciellt för nyblivna pensionärer, är att den totala skatten som dras är för liten. Det gör att kvarskatten kommer som en obehaglig överraskning efter att deklarationen lämnats in och granskats.

Som tur är det lätt att se till att rätt skatt dras. Det finns lite olika sätt att göra detta på och vi tipsar dig om alla dessa.

Så här gör du:

  • Kontakta varje utbetalare och be att de drar rätt skatt. Vad som är rätt skatt vet du efter att du gjort uträkningen på Skatteverket och jämfört med vad du betalar idag (tips 2-4)
     
  • En annan, lite enklare väg, är att be den pensionsutbetalare som du får mest från varje månad att dra mer i skatt. Ofta är det den allmänna pensionen från staten och då vänder du dig till Pensionsmyndigheten eller så kanske det är ett tjänstepensionsinstitut. Vem det är som skickar mest pengar till dig varje månad tog du reda på i tips 2
     
  • Ett tredje sätt att justera skatten på så den blir rätt, och därmed inte kommer som en surdeg i form av kvarskatt året efter, är att vända dig till Skatteverket och begära jämkning. Läs mer om det på Jämkning för dig som är pensionär på Skatteverket


Text lånad av Finansportalen.se

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så mycket sparar vi åt våra barn (inklusive bra spartips)

3 minuters läsning

Det är Länsförsäkringar som låtit Novus undersöka hur mycket föräldrar med barn under 18 år sparar varje månad. Rapporten bygger på intervjuer med 2 477 föräldrar och visar att sparandet ökat från 414 kronor i snitt p...

Föregående artikel
Värnskatten tas bort - lägre skatt för höginkomsttagare
1 minuts läsning