5 tips – så får du semesterkassan att räcka längre

3 minuters läsning
5 tips – så får du semesterkassan att räcka längre

Äntligen är den här – den minst sagt efterlängtade sommaren! Med mycket att ta igen så är semesterschemat förmodligen fullspäckat med spännande aktiviteter, men räcker pengarna till?

Med frihet i sinnet och ett uppdämt behov av att äta på restauranger, shoppa och socialisera på semestern är det lätt att pengarna snabbt springer iväg. Men det finns knep att ta till för att kunna njuta av sommaren utan att drabbas av en bitter eftersmak i form av ett ekande tomt konto när du återvänder till vardagen.

1. Gör en plan -- "and stick with it"
Planera och budgetera hamnar kanske inte på topplistan bland roliga sysslor att ta tag i när semestern närmar sig efter ett mastigt arbetsår. Men tänk på att den tid som du lägger på att tänka igenom din sommarekonomi i förväg kommer att betala sig i form av en mer avslappnad semester. Sätt ett tak för dina utgifter och fundera på vad du tycker är viktigast att lägga slantarna på under ledigheten. Vill du helst äta gott, bo bra eller satsa på många roliga aktiviteter? Se sedan till att du har öronmärkta pengar för det du vill hinna med och att plånboken även rymmer spontana nöjen.

2. Vinn över småköpen 
En dag på stranden har ofta en låg startavgift men en glass här, en latté där och plötsligt förvandlas solstunden till en dyr historia. De små utgifterna är ofta förvånansvärt bra på att göra kontoutdraget till en skräckhistoria. Tänk smart och lägg pengar på det du verkligen vill prioritera. Som exempel landar en daglig 40-kronorsfika för en familj på fyra personer på dryga 5 000 kronor efter 5 veckor. Ta därför med vattenflaskan och ladda kaffetermosen … ja du hajar!  

3. Leta dolda skatter 
Boosta semesterbudgeten genom att fundera på om du kan spara ihop några extra slantar inför ledigheten. Kanske har du saker i byrålådan som ligger och väntar på att omvandlas till semesterpengar. De där kläderna som du aldrig använde förra sommaren, kommer du verkligen älska dem i år? Och hur många gamla mobiler behöver du egentligen spara? Nätet vimlar av bra secondhand-sajter som gärna tar emot både plagg och prylar, eller varför inte testa lyckan genom att bjuda in grannarna till en loppis?

4. Investera i upplevelser
Glöm inte bort att en bra semester inte är samma sak som en dyr semester. Härliga sommarminnen behöver inte kosta skjortan. Oavsett om du semestrar på hemmaplan eller utomlands går det att hitta både billiga -- och oförglömliga -- upplevelser genom lite research. Här i Sverige finns bland annat mängder med naturreservat som passar perfekt för vandring, bad och picknick. På flera ställen i landet finns också 4H-gårdar, mindre gårdar med djur, som är gratis att besöka. Ifall du semestrar utomlands vill jag även slå ett slag för en klassisk cykeltur - att hyra cykel är ofta billigt samtidigt som du får möjlighet att smidigt ta dig runt i omgivningarna och insupa atmosfären. 

5. Preppa för nästa semester, och nästa…
Skulle det bli en regnig dag över under ledigheten är ett hett tips även att se över din framtida ekonomi. Det kommer garanterat bidra till semesterlugnet! Kicka igång ett månadssparande och se till att pengarna dras direkt efter lön så att du nästan obemärkt säkrar nästa års semester. Släng även ett öga på dina övriga sparanden och glöm inte bort pensionen! Du har förmodligen drömmar kring vad du vill göra när din semester går från 5 veckor per år till 52. På minpension.se kan du få en samlad bild av din pension. Genom att sätta upp en tydlig plan för ditt sparande, och se över sparformer och avgifter, skapar du goda förutsättningar för att nå dina mål. 


Skriven av Shoka Åhrman, Sparekonom SPP, och expert i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så sänker du elfakturan i sommar – 5 tips

3 minuters läsning

Det kan tex handla om att man har en poolpump som ska hålla en viss temperatur i badvattnet, att man har en stuga med gamla vitvaror som slukar energi samtidigt som det ordinarie hemmet har lämnats med elapparater som förbrukar el i standby-läge. Det finns med andra ord penga...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)