53 procent är otrogna (sin bank) visar ny undersökning. Är du?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån /
1 minuts läsning
53 procent är otrogna (sin bank) visar ny undersökning. Är du?

En undersökning från konkurrensverket visar att 20 procent har (helt eller delvis) bytt bank de senaste åren vilket är en ökning jämfört med 2009 då 15 procent svarade att de hade bytt bank. Är du en av dem som inte har fler banker bör du läsa vidare.


Kunderna har fler än en bank

Andelen som endast har en bank har sjunkit från 61 procent 2009 till 47 procent 2017. Fler än hälften av oss har alltså fler än en bank. Ökningen kan delvis förklaras av en ökad konkurrens genom att fler företag etablerat sig på bankmarknaden, skriver konkurrensverket. En välkomnande ökning som gynnar kunderna och ökar effektiviteten i den finansiella sektorn.

Några av oss har en bank för vårt lönekonto, en bank för bolånet, en bank för sparkontot och en bank för våra aktieaffärer. Många väljer alltså den bank som har bäst villkor för de olika tjänsterna man behöver.Många vill skaffa ny bank men genomför inte bytet?

Andelen som vill eller försökt byta bank och som sedan inte genomfört bytet har växt från 15 procent 2009 till över 30 procent idag. Bristande engagemang är den viktigaste förklaringen till att vi inte byter bank enligt rapporten. Man orkar inte och ser inte fördelarna. Men det finns fördelar – jag lovar!

  • Byter du bank för ditt sparkonto från storbanken till en nischbank så kan du få 0,75 % i ränta på sparpengarna istället för 0 %.
     
  • Byter du bank för dina aktieaffärer kan du troligtvis sänka ditt courtage rejält – framförallt om du ofta köper och säljer aktier.
     
  • Byter du bank för ditt bolån från banken med högst rörlig snittränta (1,62 %) till banken med lägst rörlig snittränta (1,28 %) sparar du över 7 000 kronor per år.


Har du olika banker för olika tjänster? Hur mycket kan du spara?

Vill du ha hjälp med att byta bank? Vi har just fått en ny samarbetspartner med en av marknadens lägsta ränta. Kontakta oss så hjälper vi till och tar reda på om du kan sänka din bolåneränta. Det är gratis och din ansökan är ej bindande. Ring oss på 0771 - 190 190 eller gör en ansökan här: Compricer Bolån

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

April gav högsta elpriset på sju år

1 minuts läsning

Energitillverkningen går allt mer över till förnybara källor som vind och sol, istället för kärnkraft – vilket gör att produktionen blir svårare att planera och därmed blir även priset mer oförutsägbart, säger Anna Ca...

Föregående artikel