60 % dyrare villahemförsäkringar i Stockholm i jämförelse med billigaste länet

60 % dyrare villahemförsäkringar i Stockholm i jämförelse med billigaste länet

Vi har tidigare rapporterat om att hemförsäkringar skiljer mycket i pris beroende på var du bor. Våra nya siffror visar att det är samma mönster för villahemförsäkringar. Drygt 60 procents skillnad i pris är det mellan det dyraste och det billigaste länet.


Genomsnittspremier mellan 4 007 och 6 496 kronor

När vi sammanställer alla villahemförsäkringar som har tecknats hos Compricer under 2015 ser vi att det dyraste länet är Stockholms län med en genomsnittspremie på 6 496 kronor. Det billigaste länet är Kalmar län med en genomsnittspremie på 4 007 kronor.Skillnaderna i genomsnittspremie kan förklaras av bland annat att olika områden är olika skadedrabbat. Storstäder är ofta mer drabbade av skadegörelse och inbrott än mindre orter vilket kan påverka premierna i dessa områden.

Genomsnittspremien för villaförsäkringar har ökat

Sedan början på 2014 har genomsnittspremien för villahemförsäkringar ökat med 16 procent. I januari 2014 kostade en villahemförsäkring tecknad via Compricer i genomsnitt 4 641 kronor per år. I januari i år kostade en liknande försäkring i genomsnitt 5 374 kronor per år.

Svårt att påverka var man bor – men klokt att jämföra innehåll och pris mellan olika försäkringsbolag

Eftersom försäkringsbolagen har olika villkor och innehåll i försäkringarna, fokuserar på olika målgrupper och områden, och har olika skadestatistik, går det inte att säga att ett visst bolag alltid är bäst. Vilket försäkringsbolag som är bäst för just dig och din bostad beror på vad du försäkrar och var du bor. En villahemförsäkring täcker skador både på själva byggnaden, den tomt ditt hus står på och ger dig och din familj ett egendomsskydd, juridiskt skydd och personligt skydd vid resa utomlands. Det är viktigt att du ser till att du har en tillräckligt omfattande försäkring för ditt hus och att försäkringsbeloppet i hemförsäkringen motsvarar värdet på ditt lösöre.

Har du haft samma försäkringsbolag under flera år är det också bra att jämföra och kontrollera att du fortfarande har en bra försäkring till ett bra pris.

Till artikeln om prisskillnader för hemförsäkringar


Glöm inte att jämföra din villaförsäkring >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Banken med störst genomsnittliga prutmån och lägsta snitträntan

2 minuters läsning

Genomsnittsräntan för rörliga lån har höjts av samtliga banker med undantag för Skandiabanken som har en oförändrad genomsnittränta och SEB som har sänkt räntan något. Tittar vi på längre bindningstid så skiljer det ...

Föregående artikel