80 % av svenska hundar är försäkrade. Vad täcker försäkringen?

80 % av svenska hundar är försäkrade. Vad täcker försäkringen?

När något händer din hund så täcker en försäkring inte allt men kostnaden blir betydligt mindre än om hunden skulle vara oförsäkrad. Premien påverkas bland annat av ras, kön och ålder på hunden.


Vi betalar dubbelt så mycket i försäkringspremier idag än för tio år sedan
Det beror bland annat på att vi försäkrar våra husdjur i större grad i dag och att det idag finns mer avancerad utrustning, fler behandlingar och möjlighet att göra bättre diagnostik än någonsin. Enligt svensk Försäkring omsatte svensk djursjukvård 3,3 miljarder kronor 2015 vilket var en ökning med 7,7 procent jämfört med 2014.

Den svenska hunden är mest försäkrad i världen
I våra grannländer Danmark och Norge ligger försäkringsgraden på ungefär 25 - 35 procent samtidigt som 80 procent av svenska hundar är försäkrade.

Två delar i hundförsäkringen: Veterinärvårdsförsäkring och livförsäkring
Veterinärvårdsförsäkring är ofta obligatorisk i en hundförsäkring. Den innebär att du får ersättning för kostnader för undersökning, utredning och behandling av din hund vid sjukdom eller skada.

Livförsäkring är ett moment i din försäkring som du kan välja bort. Livförsäkringen ger dig ersättning om din hund skulle gå bort i förtid.Vad påverkar premien?

Premien varierar beroende på ras, kön och ålder på hunden. Ofta får du en lägre premie om hunden är kastrerad. Du kan också själv påverka premien genom att välja nivån på självrisken, veterinärvårdsbeloppet och livförsäkringsbeloppet (eller inte välja livförsäkring alls).

Självrisker
De flesta hundförsäkringar har en fast och en rörlig självrisk kopplad till veterinärvårdsdelen. Den rörliga betalar du vid varje veterinärsbesök och den fasta betalar du en gång under självriskperioden. Nedan följer ett exempel på hur självriskerna kan fungera:

Din hund får en skada i trampdynan när ni är ute på promenad. Kostnaden för veterinärbesöket är 10 000 kr. Den fasta självrisken är 1 500 kr och den rörliga 25 %. Den totala självrisken blir i detta fall 3 625 kr och du får således 6 375 kr i ersättning från försäkringen. Din hund får sedan tyvärr komplikationer i efterhand som innebär att ni behöver göra ett veterinärbesök till. Detta besök är inom självriskperioden och det kostar också 10 000 kr. Du betalar då enbart den rörliga självrisken på 25 %, dvs 2 500 kr.

Jämför din hundförsäkring här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sluta spara nu! 317 000 personer dubbelbeskattas.

1 minuts läsning

”Det innebär att de flesta av spararna dubbelbeskattas, eftersom de måste betala inkomstskatt både under spartiden och när pengarna tas ut. Några kan ha rätt till avdrag, eftersom deras arbetsgivare inte betalar in tjänstepension, men de är f&ari...

Föregående artikel