9 000 kronors skillnad i elräkningen beroende på var du bor!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
2 minuters läsning
9 000 kronors skillnad i elräkningen beroende på var du bor!

Det finns stora skillnader i vad du betalar i elnätsavgift beroende på var du bor visar en rapport från Villaägarna. Är du ansluten till Ellevios elnät i Svealand betalar du 9 000 kronor mer om året än vad du betalar i Lidköping som har landets billigaste elnät.


Villaägarnas årliga rapport visar att elnätsavgifterna fortsätter att stiga kraftigt. Förra året höjdes avgifterna i nästan hela landet med de tre storbolagen i spetsen. Jättarnas (Ellevio, Vattenfall och E.ON) genomsnittspriser per år har stigit med nära 3 300 kronor under de senaste sju åren. De mindre elnäten har haft en avgiftsökning med 1 300 kronor.

Jakob Eliasson på Villaägarnas riksförbund är kritisk till de höjda avgifterna och säger till Aftonbladet: Energimarknadsinspektionen (Ei) som ska övervaka elnätsmonopolet har inte lyckats stå emot branschens krav. Bolagen har lyckats driva igenom avgiftshöjningarna i domstol, eftersom regelverket Ei lutar sig mot är för svagt. De som vill maximera sina vinster får större och större marginaler.”

Elnätsbolagen försvarar priserna med stora investeringsbehov av näten och att näten är glesa. Presschefen på Ellevio, Jonatan Björck, säger till aftonbladet att i de områden som de är dyrast i är näten väldigt glesa, ungefär 190 meter per kund, vilket kostar mycket att driva. Enligt Jonatan Björch finns det en plan att på sikt utjämna prisskillnaderna mellan de dyraste och billigaste näten.

De dyraste elnätbolagen i Sverige
 

Bolag Avgift Höjning
  2017 2016-2017
Ellevio – Västra Svealand 13 796 kr 1 140 kr
Vattenfall – Norra nätet 13 254 kr 1 305 kr
Härjeåns Nät – Bräcke, Ånge 12 363 kr 745 kr
Vattenfall – Södra nätet 12 104 kr 1 185 kr
Ellevio – Västkusten 10 783 kr 893 kr
Ellevio  - Dalarna 10 603 kr 879 kr
E.ON - Norrland 10 374 kr 924 kr
E.ON – Södra nätet 9 959 kr 915 kr
Elverket Vallentuna* 9 946 kr 574 kr
Gotlands Energi**  9 942 kr 1 041 kr

*under uppköp av Ellevio
**75 % Vattenfall

Villaägarnas lista med siffror för samtliga län och kommuner hittar du här >>Sedan 1996 är elhandeln avreglerad vilket göra att du kan välja mellan många olika elbolag att köpa din el ifrån. Elnätet däremot har ett så kallat naturligt monopol. Du är därför tvungen att välja det elnät som finns där du bor.

Vad du kan göra för att hålla elkostnaderna nere är att minska din elförbrukning och välja ett elbolag med låga priser:

  • Kolla upp att du inte har ett anvisningsavtal. De kostar i genomsnitt 30 procent mer än ett vanligt avtal. Ett elbolag tar ut 59 procent mer för dessa avtal.
     
  • Se över din elförbrukning. Här finns några smarta tips.
     
  • Jämför mellan elbolagen så att du inte betalar onödigt mycket för din elförbrukning.
Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

KISS – helt rätt för dina sparpengar

2 minuters läsning

Som avdankad akademiker med fäbless för långa omständliga meningar har jag lovat mig själv tänka på KISS när jag skriver krönikor och blogginlägg. KISS-principen alltså Keep it simple stupid, sägs ha myntats 1960 av Kelly Johnson, i...

Föregående artikel