93 procent av oss är underförsäkrade!

Att bli arbetslös är den situation som vi svenskar anser skulle påverka vår ekonomi mest negativt enligt en undersökning av JobbGarant. Enligt TCO är det endast 7 procent av oss som idag får 80 procent av vår lön vid arbetslöshet. 93 procent av oss är alltså underförsäkrade. Är man van vid en högre lön kan ett inkomstbortfall vara väldigt tungt med tanke på att högre inkomster ofta föder större fasta utgifter.


Hur mycket ersätter a-kassan?

Är vi medlemmar i arbetslöshetskassan (a-kassan) får vi vid arbetslöshet en grundersättning på 80 procent av vår lön – upp till 18 700 kronor i månaden vilket ger cirka 11 000 kronor kvar att leva på efter skatt.

Att ha en inkomstförsäkring kan betyda skillnaden mellan att t.ex. kunna bo kvar i sitt hus och att tvingas flytta vid en eventuell arbetslöshet.

Vad är en inkomstförsäkring?

Inkomstförsäkringen kompletterar a-kassan och ger ekonomisk ersättning vid ofrivillig arbetslöshet. Du kan få 80 procent av din fulla lön så länge den inte överstiger 80 000 kronor/månad före skatt. Vissa försäkringsbolag ersätter 80 % av din lön upp till 160 000 kronor/månad. För att teckna försäkringen krävs det att man är mantalsskriven och bosatt i Sverige, att man har fyllt 18 år men inte 64 år, att man är tillsvidareanställd och att man är med i a-kassan.

Ett exempel visar att om du tjänar 30 000 kronor i månaden så får du, med en inkomstförsäkring, cirka 6 400 kronor mer i ersättning utöver a-kassans ersättning efter schablonskatteavdrag på 30 procent.Hur länge får man ersättning och vad är kvalifikationstid?

”Det är viktigt att tänka på att försäkra rätt belopp, att känna till hur lång kvalifikationstiden är, att det finns en karenstid på försäkringen och hur länge ersättningen maximalt kan utbetalas” säger Philippe Suhard, försäkringsansvarig på Compricer.

Kvalifikationstid för inkomstförsäkringar innebär att du t.ex. inte får ersättning om du varslas inom 12 månader från och med det att du tecknar din försäkring.

”Det finns även stora skillnader i ersättningstid, som kan variera från mellan 100 dagar upp till hela a-kasseperioden, som är viktigt att vara medveten om när man tecknar en inkomstförsäkring” avslutar Philippe.

Mer om inkomstförsäkring: Inkomstförsäkring – hitta rätt idag!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vilken utbildning bör du välja för högst lön?

2 minuters läsning

Utbildningar med bra koppling till arbetslivet ligger bäst till Många utav de utbildningar som hamnar i toppen på lönelistan har en bra koppling till arbetslivet. I dessa utbildningar är det t.ex. vanligt att studenterna gör sina examensarbeten på ett f&...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)