Aktivt förvaltade fonder eller indexfonder. Väljer du rätt?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Aktivt förvaltade fonder eller indexfonder. Väljer du rätt?

I förra veckan kunde vi läsa på SvD Näringsliv att gratisfonder utsätter dina sparpengar för hög risk. Jag håller inte med. Och här förklarar jag varför.


Det är mer riskabelt att spara i aktivt förvaltade fonder

Av de 39 Sverigefonder som finns att välja i PPM har Avanzas gratisfond presterat 7:e bäst och Nordnets ligger på 15:e plats, skriver Svenska Dagbladet. Avanza Zero har stigit med 68 procent de senaste fem åren och Nordnet Superfonden med 65 procent. Det är alltså fler aktivt förvaltade fonder som har presterat sämre än gratisfonderna, än som har presterat bättre.

Frågan som ställs i artikeln är: Är gratis alltid gott?

Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar, tycker att avgiften är viktig men att man inte bör stirra sig blint på den. Han påpekar att det är viktigt med riskspridning vilket jag helt håller med om – viktigt att inte lägga allt i “Sverigekorgen”. Men att det kan vara värt att betala en slant för en “bättre” fond t.ex. en aktivt förvaltad fond håller jag inte med om. Det är tydligt att det finns fler aktivt förvaltade Sverigefonder som har presterat sämre än Avanza Zero och Nordnet Superfonden än de som har presterat bättre.

”Om du nöjer dig med att ta del av den genomsnittliga börsutvecklingen kan du välja billiga/gratis indexfonder. Vill du ha en av de bästa fonderna ska du däremot välja en aktivt förvaltad fond. Men där krävs det att du väljer rätt. Bland de aktivt förvaltade fonderna finns både guldkorn och bottennapp”, säger Sofia Ullerstam fondreporter på Privata affärer till Näringsliv.

Visst finns det guldkorn men tydligt är att det är lättare att råka få bottennapp än att vaska fram de få guldkorn som glimmar.

Dagens industris kartläggning (10/1 2014) av de fyra storbankernas tre största aktiefonder visar på ett mycket dåligt resultat. Endast vid sex av 36 möjliga tillfällen de senaste tre åren har fonderna slagit index. I fjol var det bara en fond som slog index. De tolv granskade fonderna förvaltar 181 miljarder kronor och vi betalade 2,5 miljarder i avgifter för denna förvaltning.

På kort sikt kan aktivt förvaltade fonder vara bättre

Om man sparar på kort sikt så ska man vara medveten om att indexfonder innehåller 100 procent aktier dvs. en fond som kommer att gå upp och ner och följa aktiemarknadens svängningar. Då kan en aktivt förvaltad fond som blandar räntepapper och aktier ge dig en lägre risk, det vill säga göra att nedgången blir svagare vid större börsnedgångar.

Sparar du på lång sikt – Indexfonder!

Sparar du på lång sikt rekommenderar jag indexfonder med låg avgift eller gratis. Visst finns det aktivt förvaltade fonder som slår dessa – förra året vad det sju stycken som slog Avanza Zero – men hur hittar vi dessa? Och även om dessa sju slog index förra året så är sannolikheten att de även gör det nästa, nästa och nästa år inte så stor.

Ett par indexfonder med låg avgift (eller gratis) i Sverige och Globalt är bäst för de flesta, på lång sikt. Tycker jag.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

40 procent dyrare bilförsäkring för unga!

1 minuts läsning

40 procent dyrare bilförsäkring för unga! Idag får försäkringsbolagen inte basera sina premier på kön (ny lag från 2012) men ålder är fortfarande okej – och skillnaderna är stora! Unga betalar betydligt högre prem...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)