Aktivt förvaltade fonder eller indexfonder. Väljer du rätt?

Spara pengar / Aktiedepå /
Aktivt förvaltade fonder eller indexfonder. Väljer du rätt?

I förra veckan kunde vi läsa på SvD Näringsliv att gratisfonder utsätter dina sparpengar för hög risk. Jag håller inte med. Och här förklarar jag varför.


Det är mer riskabelt att spara i aktivt förvaltade fonder

Av de 39 Sverigefonder som finns att välja i PPM har Avanzas gratisfond presterat 7:e bäst och Nordnets ligger på 15:e plats, skriver Svenska Dagbladet. Avanza Zero har stigit med 68 procent de senaste fem åren och Nordnet Superfonden med 65 procent. Det är alltså fler aktivt förvaltade fonder som har presterat sämre än gratisfonderna, än som har presterat bättre.

Frågan som ställs i artikeln är: Är gratis alltid gott?

Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar, tycker att avgiften är viktig men att man inte bör stirra sig blint på den. Han påpekar att det är viktigt med riskspridning vilket jag helt håller med om – viktigt att inte lägga allt i “Sverigekorgen”. Men att det kan vara värt att betala en slant för en “bättre” fond t.ex. en aktivt förvaltad fond håller jag inte med om. Det är tydligt att det finns fler aktivt förvaltade Sverigefonder som har presterat sämre än Avanza Zero och Nordnet Superfonden än de som har presterat bättre.

”Om du nöjer dig med att ta del av den genomsnittliga börsutvecklingen kan du välja billiga/gratis indexfonder. Vill du ha en av de bästa fonderna ska du däremot välja en aktivt förvaltad fond. Men där krävs det att du väljer rätt. Bland de aktivt förvaltade fonderna finns både guldkorn och bottennapp”, säger Sofia Ullerstam fondreporter på Privata affärer till Näringsliv.

Visst finns det guldkorn men tydligt är att det är lättare att råka få bottennapp än att vaska fram de få guldkorn som glimmar.

Dagens industris kartläggning (10/1 2014) av de fyra storbankernas tre största aktiefonder visar på ett mycket dåligt resultat. Endast vid sex av 36 möjliga tillfällen de senaste tre åren har fonderna slagit index. I fjol var det bara en fond som slog index. De tolv granskade fonderna förvaltar 181 miljarder kronor och vi betalade 2,5 miljarder i avgifter för denna förvaltning.

På kort sikt kan aktivt förvaltade fonder vara bättre

Om man sparar på kort sikt så ska man vara medveten om att indexfonder innehåller 100 procent aktier dvs. en fond som kommer att gå upp och ner och följa aktiemarknadens svängningar. Då kan en aktivt förvaltad fond som blandar räntepapper och aktier ge dig en lägre risk, det vill säga göra att nedgången blir svagare vid större börsnedgångar.

Sparar du på lång sikt – Indexfonder!

Sparar du på lång sikt rekommenderar jag indexfonder med låg avgift eller gratis. Visst finns det aktivt förvaltade fonder som slår dessa – förra året vad det sju stycken som slog Avanza Zero – men hur hittar vi dessa? Och även om dessa sju slog index förra året så är sannolikheten att de även gör det nästa, nästa och nästa år inte så stor.

Ett par indexfonder med låg avgift (eller gratis) i Sverige och Globalt är bäst för de flesta, på lång sikt. Tycker jag.


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se
 

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i villa, 35000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 6 659 kr
  • Högst årskostnad 22 663 kr
  • Att spara 16 004 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin