Alla bevis pekar på att bankerna har fel!

Privatekonomi /
Alla bevis pekar på att bankerna har fel!

Den ekonomiska vetenskapen har visat att det över tiden är slumpen som styr utfallet av en aktieplacering och inte skickligheten hos aktieanalytiker.


Studier visar att förmögenhetsförvaltarna förlorar i genomsnitt mot sina jämförelseindex med en siffra som motsvarar deras årliga kostnader om inte mer. Även Nobelpristagaren i ekonomi, Daniel Kahneman, anser att det inte är möjligt, över tiden, för förvaltare att slå index.

Bättre avkastning med indexfond

Forskning visar entydigt på att vi som konsumenter får en bättre avkastning, i genomsnitt, om vi investerar i en billig indexfond istället för att betala för en aktivt förvaltad fond. Detta innebär att de aktivt förvaltade aktiefonder som bankerna marknadsför saknar värde för konsumenten.

Trots detta marknadsförs aktivt förvaltade fonder med argumentet att banken har en så kunnig analytikerkår att deras aktiefond bör köpas. Ingenting nämns om att detta argument saknar stöd i den vetenskapliga forskningen.

Bryter bankerna mot marknadsföringslagen?

Marknadsföringslagen ställer krav på att marknadsföringen inte ska ha en negativ påverkan på kundens förmåga att fatta ett välgrundat köpbeslut. Säljaren har en skyldighet att upplysa om, inte bara nyttan, utan om allt som är substantiellt och relevant för kunden vid köptillfället.

Informerar bankerna om att det inte finns något vetenskapligt stöd för att tjänsten de tillhandahåller har någon effekt? I brist på ovan information borde banken vara tvungen att bevisa att deras aktiva aktieförvaltning gynnar konsumenten, dvs. slår aktieindex över tid.

Marknadsföra ett läkemedel trots att placebo är bättre?

Skulle det inte bli ramaskri om ett läkemedelsföretag marknadsförde ett läkemedel trots att det inte fanns bevis på att det gjorde patienten friskare eller till och med gjorde patienten sjukare?

Idag är bankerna bra på att informera om att ett aktieköp är förenad med risk och att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning Kanske är det dags att utöka den texten med: ”Det har inte kunnat bevisas att våra aktivt förvaltade fonder, i genomsnitt, ger något mervärde för våra kunder”?


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Rörligt pris, bor i villa, 3500 kWh/år
  • Lägst årskostnad 842 kr
  • Högst årskostnad 3 226 kr
  • Att spara 2 384 kr

Jämför el

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Bästa mobiloperatören 2020 (enligt kunderna)
Bästa mobiloperatören 2020 (enligt kunderna)
Bolån, privatlån, studielån, sms-lån mf. Så fungerar dom.
Bolån, privatlån, studielån, sms-lån mf. Så fungerar dom.
Så skapar du en buffert på 30, 60, eller 100 000 kronor
Så skapar du en buffert på 30, 60, eller 100 000 kronor

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin