Alla bevis pekar på att bankerna har fel!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Alla bevis pekar på att bankerna har fel!

Den ekonomiska vetenskapen har visat att det över tiden är slumpen som styr utfallet av en aktieplacering och inte skickligheten hos aktieanalytiker.


Studier visar att förmögenhetsförvaltarna förlorar i genomsnitt mot sina jämförelseindex med en siffra som motsvarar deras årliga kostnader om inte mer. Även Nobelpristagaren i ekonomi, Daniel Kahneman, anser att det inte är möjligt, över tiden, för förvaltare att slå index.

Bättre avkastning med indexfond

Forskning visar entydigt på att vi som konsumenter får en bättre avkastning, i genomsnitt, om vi investerar i en billig indexfond istället för att betala för en aktivt förvaltad fond. Detta innebär att de aktivt förvaltade aktiefonder som bankerna marknadsför saknar värde för konsumenten.

Trots detta marknadsförs aktivt förvaltade fonder med argumentet att banken har en så kunnig analytikerkår att deras aktiefond bör köpas. Ingenting nämns om att detta argument saknar stöd i den vetenskapliga forskningen.

Bryter bankerna mot marknadsföringslagen?

Marknadsföringslagen ställer krav på att marknadsföringen inte ska ha en negativ påverkan på kundens förmåga att fatta ett välgrundat köpbeslut. Säljaren har en skyldighet att upplysa om, inte bara nyttan, utan om allt som är substantiellt och relevant för kunden vid köptillfället.

Informerar bankerna om att det inte finns något vetenskapligt stöd för att tjänsten de tillhandahåller har någon effekt? I brist på ovan information borde banken vara tvungen att bevisa att deras aktiva aktieförvaltning gynnar konsumenten, dvs. slår aktieindex över tid.

Marknadsföra ett läkemedel trots att placebo är bättre?

Skulle det inte bli ramaskri om ett läkemedelsföretag marknadsförde ett läkemedel trots att det inte fanns bevis på att det gjorde patienten friskare eller till och med gjorde patienten sjukare?

Idag är bankerna bra på att informera om att ett aktieköp är förenad med risk och att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning Kanske är det dags att utöka den texten med: ”Det har inte kunnat bevisas att våra aktivt förvaltade fonder, i genomsnitt, ger något mervärde för våra kunder”?


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

En aktiv småsparare betalar mellan 700 och 10 350 kronor per år för sina aktieaffärer beroende på bank

1 minuts läsning

Exempelsparare: Aktiesparare Antal affärer per år: 3 Genomsnittlig storlek på affär: 50 000 kronor Storlek på depå: 200 000 kronor   Bank Årskostnad Avanza Bank 117 kr Mangold 147 kr ...

Föregående artikel