Ambulansflyg från ickeeuropeiskt land kostar 200 000 - 1 000 000 kronor om du är oförsäkrad!

Ambulansflyg från ickeeuropeiskt land kostar 200 000 - 1 000 000 kronor om du är oförsäkrad!

Läs min intervju med assistansorganisationen SOS International om vad som är viktigt att tänka på inför resan.


När man bokar en resa utomlands blir man alltid tillfrågad om man vill ha en reseförsäkring. Bör man teckna en sådan?

 

SOS International är ett assistansbolag som inte säljer försäkringar och som hanterar 85 procent av all assistans hos de nordiska försäkringsbolagen. SOS International kan inte rekommendera en försäkring framför en annan utan det beror på försäkringsbehovet.

 

Som utgångspunkt skall man som kund vara uppmärksam på om man redan har en reseförsäkring genom sin hemförsäkring innan man betalar för en försäkring när man beställer sin resa. När man tittar på priset på en försäkring skall man också titta på ”det finstilta”. Vad är självrisken, hur många täcker försäkringen, vad är försäkringsbeloppet etc.
 

Vad täcker vanligtvis den reseförsäkring som finns i hemförsäkringen?

 

Hemförsäkringen ersätter sjukvårdskostnader. Det kan vara kostnader för läkarbesök, sjukhusvård, viss ersättning för tandskador, mediciner och resor. Hemförsäkringen ersätter också merkostnader för hemtransport, exempelvis ambulansflyg om det skulle vara nödvändigt. Hemförsäkringen kan också lämna ersättning för förlorade semesterdagar i samband med sjukdom, men de har ofta ett högsta ersättningsbelopp och hårdare krav på ordinerad sängvila än vad olika tilläggsförsäkringar eller andra reseförsäkringar har.

 

Hemförsäkringen betalar för de höga kostnader som kan uppstå i samband med att man blir sjuk, men för att vara säker på att få ersättning för förlorade semesterdagar kan det vara bra att teckna en tilläggsförsäkring, antingen hos det försäkringsbolag där man har sin hemförsäkring, eller hos de bolag som erbjuder reseförsäkringar. Hemförsäkringen har också ofta en självrisk på mellan 1000 och 2000 kronor.
 

Reseförsäkringar kan ofta hjälpa till med att ersätta kostnader redan på plats, medan hemförsäkringen betalar ut ersättning först när man kommit hem från resan. I vissa hemförsäkringar ingår ett avbeställningsskydd, hos andra är det ett tillägg som måste tecknas till.
 

Finns det en reseförsäkring i alla hemförsäkringar?

Ja, i Sverige ingår det en reseförsäkring i alla hemförsäkringar. Det kan dock vara bra att kontrollera att alla de som ska resa omfattas av försäkringen. Det kan exempelvis finnas krav på att man ska vara folkbokförd på adressen där försäkringen gäller.
 

Om man betalar sin resa med kreditkort/kontokort – vad får man för reseförsäkring då och ingår det reseförsäkring i alla kontokort?

Det finns reseförsäkringar på de flesta kontokort, men man måsta dubbelkolla innan man resar utomlands.
 

Måste man ha olika försäkringar beroende på vart och hur långt man åker?

Hemförsäkringen har som regel ett reseskydd som gäller på resor upp till 45 dagar. Vissa hemförsäkringar täcker resor upp till 60 dagar. Vill man vara borta längre än så bör man teckna en förlängning av försäkringen eller teckna en separat reseförsäkring. Det kan vara skillnad i pris beroende på vart i världen man åker. I USA, till exempel, är sjukvård väldigt dyrt.
 

Vad händer om man råkar ut för en olycka utomlands och är oförsäkrad?

Om man inte har en försäkring har man två problem. Det förste är att man inte har tillgång till svenska specialläkare hos SOS International, en erfaren och kompetent alarmcentral som kan hjälpa till med språkproblem på sjukhuset och en garanti för att man får den rätta behandling på sjukhuset.
 

Det andra problemet är att man får betala allt själv. När inte SOS International är inkopplat får man inte de stora rabatter på sjukhusen som SOS International har på grund av sin inköpsvolym. SOS International hade en omsättning på två miljarder kronor i skadekostnader under 2011 som användes till att förhandla ned priser på sjukhusen.
 

  • Har man ont i halsen i Spanien och behöver medicin kostar det 150-250 euro.
  • Får man ”turistmage” i Italien kostar det 300-1000 euro.
  • Blir man så sjuk i USA att man måsta vara på sjukhuset i 2 dagar kostar det 2000-3000 euro.
  • Ett ambulansflyg från ett icke europeiskt land kostar mellan 200 000-1.000.000 kronor.

 

Hur fungerar samarbetet mellan mitt försäkringsbolag och SOS International – och vad gör jag om olyckan är framme?

SOS International är digitalt uppkopplat med alla svenska försäkringsbolag och kan se din försäkringspolicy hos ditt bolag. Man behöver bara ringa SOS International i Köpenhamn på +45 7010 5050 och så får man direkt prata med svenska medarbetare på alarmcentralen.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Lägre elpriser genom timmätning!

1 minuts läsning

Ett nytt lagändringsförslag föreslår att vi som elkonsumenter från och med den första oktober i år ska kunna teckna nya avtal som gör att vår elförbrukning kan mätas per timme. Detta utan att det ska kosta oss något. Timmätni...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)