Amorteringskravet stoppas – igen!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Amorteringskravet stoppas – igen!

”Lediga jobb: Regeringskansliet söker person som kan något om svensk grundlag. Tillträde snarast”. Så skrev SvD reportern Andreas Cervenka i måndags strax efter att media rapporterade att kammarrätten i Jönköping återigen säger nej till den nya lagen om amorteringskrav.


Vad har hänt?

 • Finansinspektionen presenterar ett förslag på amorteringskrav i november 2014.
   
 • Amorteringskravet slopades 23 april i år efter att kammarrätten i Jönköping sa nej och ifrågasatte om Finansinspektionen hade rätt att fatta ett sådant beslut. Beslut idag: Amorteringskravet slopas! Amorteringskravet var tänkt att införas den första augusti.
   
 • För att ge Finansinspektionen möjlighet att fatta beslut om amorteringskrav enades politikerna om att ändra lagen. Lagen skickades på remiss i maj. Den 10 september sa Finansmarknadsminister Per Bolund till Ekot: ”Det var tidigare en gråzon om Finansinspektionen (FI) hade mandat att införa ett amorteringskrav. Nu förtydligar vi lagstiftningen och det blir otvetydigt att FI får införa ett amorteringskrav.”
   
 • I måndag (26/10) sa kammarrätten i Jönköping återigen nej till amorteringskrav och ifrågasätter om regeringen har rätt, enligt grundlagen, att delegera beslut liksom detta till en myndighet. Stefan Holgersson, kammarrättspresident, säger i pressmeddelandet från kammarrätten att detta är en komplicerad fråga som kräver en grundligare utredning än vad som nu har presenterats. ”När regeringen nu överväger en lagändring får det inte råda några tveksamheter om att förslaget stämmer överens med grundlagen”, säger Stefan Holgersson.

 

Förslaget möter nu också motstånd från Villaägarnas riksförbund som menar att kraven är felaktigt utformade och är tveksamma till om en myndighet i efterhand ska kunna ändra vilka specifika villkor som ska gälla vid privata aktörers avtal.

Per Bolund, finansmarknadsminister, säger i en kommentar till SvD Näringsliv att det finns laglig grund för förslaget: "Som framgår av promemorian om amorteringskrav har vi laglig grund för förslaget men kommer självklart att ta del av alla remissinstansers åsikter."

Om och när amorteringskravet nu blir verklighet är oklart.

Förslaget på amorteringskrav ser, i korthet, ut såhär:

 • Alla nya bolån ska amorteras ner till 50 procent av bostadens värde.
   
 • Reglerna gäller endast för nya bolån.
   
 • Reglerna gäller inte om du byter bank.
   
 • Det finns undantag från reglerna vid t.ex. sjukdom, arbetslöshet och dödsfall.
   
 • Bolån med en belåningsgrad över 70 procent ska amorteras med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år.
   
 • Bolån med en belåningsgrad under 70 procent ska amorteras med minst 1 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år.
Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Minusräntan pressar bankernas resultat

2 minuters läsning

I förra veckan redovisade bankerna sina resultat för kvartal tre. Nordea presenterar en vinst på 9,7 miljarder kronor, SEB 4,3 miljarder, Swedbank 3,9 miljarder och Handelsbanken en vinst på 4,7 miljarder. Trots höga vinster nådde inte bankerna upp till analytik...

Föregående artikel