Äntligen! Enklare och billigare att slå ihop ditt pensionssparande

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Pension /
1 minuts läsning
Äntligen! Enklare och billigare att slå ihop ditt pensionssparande

Många av oss har flera olika pensionssparanden från flera olika arbetsgivare, med dålig översikt och ofördelaktiga sparformer med onödigt höga avgifter som följd.


Häromdagen presenterade regeringen ett förslag som ska göra det både enklare och billigare att flytta och slå ihop ditt pensionssparande. Per Bolund, finansmarkandsminister, säger i ett pressmeddelande att förslaget förbättrar konsumenternas möjligheter att agera för att på så sätt få ett bättre slutligt pensionsutfall samtidigt som vi tar itu med flyttavgifterna som i många fall är omotiverat höga.

Förslaget innebär:

  1. Möjligheten att slå samman pensionsförsäkringar. Hela värdet i din pensionsförsäkring ska kunna flyttas utan skattekonsekvenser till en annan pensionsförsäkring, med samma person som försäkrad. Detta ska vara möjligt även under pågående utbetalning av pension.
     
  2. En övre gräns för hur höga flyttavgifterna får vara. De får nu endast uppgå till de faktiska kostnaderna för flytten. Denna gräns föreslås tyvärr än så länge bara gälla för privata pensionsförsäkringar och individuell tjänstepension dvs inte kollektivavtalade tjänstepensioner.
     
  3. Påskyndad flyttprocess. Det ska inte ta flera månader för att flytta en pensionsförsäkring.

 

Förslaget är nu ute på remiss och regeringens ambition är att de nya reglerna delvis ska träda i kraft år 2018 och fullt ut 2019.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sverige kan bli det första kontantlösa samhället. Men går det för fort?

1 minuts läsning

Studien visar att två tredjedelar av Sveriges handlare uppger att de kommer att sluta att acceptera kontanter senast år 2030. ”Det går väldigt fort just nu. För bankerna innebär hanteringen av kontanter bara en kostnad, så kontanter kommer bara att f...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)