Äntligen! Räntefonder med 0,1 procent i avgift

Äntligen! Räntefonder med 0,1 procent i avgift

Swedbank och SEB sänker avgiften till 0,1 procent på ett antal korta räntefonder. Det extremt låga ränteläget anses vara anledningen. Swedbank sänker även avgiften på indexfonder.


Jag skrev för ett tag sen om att jag saknade räntefonder, som liksom ett antal indexfonder, var gratis. Nu är vi nästan där. Förra veckan sänkte Swedbank sina avgifter på två korta räntefonder (Penningmarknadsfonden och Penningmarknadsfond MEGA) till 0,1 procent. Kort därefter sänkte även SEB avgifterna för sina likviditetsfonder (ett annat namn för korträntefonder) till 0,1 procent. Även Nordea följde efter och sänkte avgiften för tre korträntefonder från 0,4 till 0,2 procent.

Det låga ränteläget är anledningen

Pia Nilsson, vd för branchorganisationen Fondbolagens förening, tror att det låga ränteläget är anledningen. Räntefonderna investerar i papper som just nu ger låg ränta. För att kunna ge någon avkastning krävs låga avgifter.

Swedbank sänker även räntan på sina indexfonder

På fem av sina indexfonder sänker Swedbank räntan till 0,2 procent. Det ökade intresset för denna fondtyp ligger bakom sänkningen. Det finns idag flera aktörer som erbjuder indexfonder utan avgift och det är fler och fler som vill investera i indexfonder. Kanske har våra artiklar om att aktivt förvaltade fonder sällan slår index hjälpt till lite här ;-)

9,9 procent av pengarna investerade i aktiefonder ligger i indexfonder idag

Enligt Fondbolagens förenings statistik var siffran 7,8 procent år 2010. Trenden går alltså mot indexfonder, med all rätt (i många fall) om ni frågar mig.

 

Relaterade artiklar:

Aktivt förvaltade fonder eller indexfonder. Väljer du rätt?

Börskrasch snart? Byta till räntefonder?

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Låg ränta (snart minusränta?) och amorteringskrav. Ska man binda nu?

2 minuters läsning

Bankerna har sänkt med mellan 0,13 och 0,20 procentenheter Efter Riksbankens sänkning av reporäntan till 0 den 28 oktober har alla banker sänkt sina rörliga bolåneräntor: Handelsbanken -0,14, SBAB -0,20, SEB -0,15, Swedbank -0,13 och MittBolån -0,20 ...

Föregående artikel