
Studerar du och har ett extrajobb och/eller jobbar under sommaren? Att du jobbar på lov eller helger när du pluggar är bra på många sätt. Det ger erfarenhet av olika arbeten och en extra inkomst. Och det gör det lättare för dig att få fast jobb. Arbetsgivare anställer gärna någon som har erfarenhet av att ha jobbat och som tidigare arbetsgivare kan ge referenser för.
När det är dags för dig att söka och skriva avtal för ett nytt jobb finns det några viktiga saker du bör göra. Det finns också några ekonomiska aspekter du bör känna till så att du inte betalar in för mycket i skatt eller blir av med ditt studiestöd för att du tjänar för mycket.
Jobba inte gratis
Du ska aldrig provjobba utan lön. Du ska alltid få ersättning för den tid du arbetar! Det finns ingen lag som säger att en arbetsgivare inte får erbjuda provjobb utan ersättning, men det är enligt min mening högst oprofessionellt. Glöm heller inte att förhandla om din lön. Inte sällan går det att få upp lönen något genom att begära lite mer än vad arbetsgivaren föreslår.
Begär ett skriftligt anställningsavtal.
Ett anställningsavtal är ett avtal mellan dig och din arbetsgivare där allt som har med din anställning beskrivs. Ett anställningsavtal kan vara muntligt men det måste finnas skriftlig information om anställningsvillkoren. Ska du arbeta under längre tid än en månad har du rätt till ett skriftligt anställningsavtal.
Kolla upp om det finns kollektivavtal.
Ett kollektivavtal är en överenskommelse mellan dig (genom facket) och arbetsgivaren som styr bland annat arbetstider och löner. Om företaget inte har kollektivavtal är det olika lagar, såsom arbetsmiljölagen, arbetstidslagen och diskrimineringslagen, som reglerar dina rättigheter, tillsammans med det som ni har kommit överens om i ditt anställningsavtal.
Ta reda på om du får tjänstepension.
Undersök om företaget du börjar arbeta på erbjuder någon form av tjänstepension. Om inte, fundera på om du vill börja spara privat. Tjänstepensionen är en mycket viktig del av din framtida pension.
Betala inte in onödigt mycket skatt.
Om du tjänar mindre än 20 431 kronor under ett år behöver du inte betala skatt. För att din arbetsgivare då inte ska göra något skatteavdrag fyller du i ett så kallat intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag och lämnar det till arbetsgivaren. Om du tjänar 20 431 kronor eller mer ska du betala skatt på hela beloppet minus ett grundavdrag. För att slippa betala in onödigt mycket skatt kan du lämna in en ansökan om jämkning till Skatteverket. Missar du detta så betalar du onödigt mycket skatt under året men överskottet får du dock tillbaka efter deklarationen året därpå.
Ha koll på fribeloppet om du studerar
Du får ha inkomster upp till ett visst belopp utan att dina studiemedel påverkas. Detta belopp kallas för fribelopp och det varierar beroende på om du tar studiemedel för heltids- eller deltidsstudier, samt hur många veckor du tar studiemedel för.
Om du till exempel studerar på heltid i 20 veckor på våren och 20 veckor på hösten kan du ha inkomster upp till 93 561 kronor under januari–juni och lika mycket i juli–december. Om din inkomst är högre än så har du inte rätt till lika mycket bidrag och lån.
Tipsen kommer från min bok Egen Ekonomi - Smarta ekonomitips för dig som flyttat hemifrån

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!