Är du redo för amorteringskrav, skuldkvotstak, tak för skuldbetalningar och bolånetak?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Är du redo för amorteringskrav, skuldkvotstak, tak för skuldbetalningar och bolånetak?

Om utvecklingen fortsätter i fel riktning kan ett paket av åtgärder skapa en försäkring mot de risker som följer av allt för snabbt stigande bostadspriser, skriver Finansinspektionen (FI) i sin sammanfattning från ett seminarium om det ekonomiska läget i förra veckan.


FI är bekymrade över att allt fler hushåll tar lån med belåningsgrader över 50 procent. Om något oväntat händer kommer hushållen inte att sluta betala ränta och amortering men de kommer att dra ner på annan konsumtion. Detta kan komma att förstärka en konjunkturnedgång vilket gör att FI vill införa ett amorteringskrav.

Amorteringskravet

FI skriver att målet med ett amorteringskrav ska minska hushållens balansräkning, inte öka det samlande sparandet. Hittills sparar många hushåll i aktier och fonder, till viss del finansierat med bolån, istället för att amortera. Tanken med amorteringskravet är att ändra på detta så att hushållen minskar sina bolån istället.

Skuldkvotstak

Fortsätter priserna att stiga trots amorteringskrav, skriver FI, är de redo för ytterligare åtgärder. Ett förslag är att införa ett skuldkvotstak vilket betyder att en bank begränsas i hur mycket de får låna ut till låntagaren. Förslaget ligger på omkring 600 procent av hushållets disponibla inkomst.

Ett paket av åtgärder

Fortsätter utvecklingen i fel riktning kan ett paket av åtgärder införas skriver FI. Då handlar det om en kombination av bolånetak (ligger idag på 85 procent av bostadens marknadsvärde), amorteringskrav, skuldkvotstak och en reglering av hur stor andel av inkomsterna som går till räntor och amorteringar. FI påpekar att även andra åtgärder utanför FI:s ansvarsområde kan behöva vidtas.

Under seminariet påpekade FI:s Generaldirektör Erik Thedéen att det är viktigt att FI snarast får nya befogenheter så att de får mandat att vidta dessa åtgärder. Kammarrätten i Jönköping har sagt nej två gånger till amorteringskravet med motivering att det strider mot grundlagen.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

4 356 kronor mer att försäkra en bil i Botkyrka än i Ljusdal

2 minuters läsning

Bilens värde, miltal, ägarens ålder och var och hur du bor påverkar premien Av de helförsäkringar som våra kunder har tecknat under 2015 så betalar stockholmare i snitt mest, 7 287 kronor per år i försäkringspremier. I Dalarna ä...

Föregående artikel