Är elen dyrare i södra Sverige än i norra?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Är elen dyrare i södra Sverige än i norra?

Ofta när jag gör jämförelser och uträkningar om elpriser använder jag mig av elområde tre. Enda anledning till det är att det är där jag själv bor. Men många av er läsare bor inte här och därför tänkte jag göra en jämförelse av alla fyra elområden för att se om det finns skillnader.


4 elområden

Sedan den 1 november 2011 är Sverige indelat i fyra elområden som en konsekvens av att Sverige måste anpassa sig till EUs strävan att verka för en gemensam fri konkurrensutsatt elmarknad i Europa. Syftet med uppdelningen är även att stimulera elproduktionen i de områden där det är underskott på el samt att förstärka det svenska elnätet där det idag är flaskhalsar i överföringskapaciteten.

Billigast rörliga avtal för villaägare med en elförbrukning på 20 000 kWh per år (maj 2016):

Elområde 1 (Luleå)
Årskostnad: 9 972 kronor

Elområde 2 (Sundsvall)
Årskostnad: 12 456 kronor

Elområde 3 (Stockholm)
Årskostnad: 12 396 kronor

Elområde 4 (Malmö)
Årskostnad: 12 504 kronor

Prisskillnaden mellan södra och norra Sverige är idag 25 procent. Nästan hela differensen beror på att elskatten är högre i södra Sverige än i norra. Priserna under maj baseras på spotpriset under april månad då var det små skillnader mellan de fyra elområden.

En genomsnittlig villa betalar idag alltså drygt 2 500 kronor mer per år i elområde 4 än i elområde 1, för samma förbrukning.

Billigaste elen på 14 år!

Vi kan också se att elpriserna är betydligt lägre idag än för fyra år sedan då jag gjorde en liknande jämförelse. Då kostade samma förbrukning 19 764 kronor i elområde 4 dvs. 58 procent mer än idag. Vi har faktiskt de lägsta priserna på 14 år just nu. Dock skiljer det fortfarande mycket mellan elbolagen så jämför ibland så du inte betalar för mycket i onödan.


Passa på att jämföra ditt elavtal! Jämför el >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Kommer boräntorna att sjunka ytterligare?

2 minuters läsning

Jag är med i Svenska Dagbladets räntepanel tillsammans med Elisabeth Österman och Tomas Poussette. Vi träffades i förra veckan för att prata om bolåneräntor, amorteringskrav och diverse andra åtgärder som just nu diskuteras för att bromsa...

Föregående artikel