Är gröna företag nästa bubbla?

Privatekonomi /
2 minuters läsning
Är gröna företag nästa bubbla?

Hej! Jag tycker att det känns som om det på senare tid har exploderat med företag och personer som pratar om gröna fonder och gröna företag alltså företag/fonder som investerar hållbart. Jag förstår att detta är framtiden men finns det en risk för att detta kan bli en ny bubbla? Vore spännande att höra era åsikter om detta. /Fredrik

Vad kännetecknar en bubbla?

En typisk definition av bubblor är att priset på en tillgång inte speglar det faktiska underliggande värdet. Det kan ske på många olika marknader och typiska exempel vi sett i historien är tulpaner på 1600-talet, IT-bolag runt millennieskiftet och amerikanska huspriser år 2008. Det finns olika försök att beskriva faserna i en bubblas liv och jag skulle väl sammanfatta dem med följande:

 1. En ny trend sätts
   
 2. Priserna ökar när folk flockas för att köpa
   
 3. Eufori uppstår när folk köper utan att fundera på underliggande värdet
   
 4. Proffs börjar identifiera bubblan och tar motsatt position genom att blanka
   
 5. Panik och kraftigt prisfall

När det gäller aktier skulle jag också påstå att det är först efteråt man vet att det är en bubbla. Handeln med aktier på större börser domineras av proffs. Hade det varit lätt att förutse hade proffsen redan gjort det - och då hade bubblan redan spruckit.

Hur långt har gröna företag kommit i bubblans liv?

Att hållbarhet är en trend råder det ingen tvekan om. Innan pandemin var det i många sammanhang det viktigaste fokusområdet. Steg 1, check. Att efterfrågan, intresset och priserna ökat är också ett faktum. Steg 2, check. Frågan är om priserna har ökat för att de underliggande värdena har blivit högre eller om det bara beror på en eufori.

Är det en bubbla?

Den här analysen är inte helt lätt och inget jag skulle våga mig på på egen hand. Istället vänder jag mig till finansbolaget MSCI:s analysavdelning, som publicerat en hel del data på området i en artikel med den avslöjande titeln “Is ESG Investing a Price Bubble? Probably Not.”. Deras slutsats är just att de ökande priserna beror på att företagen tjänat mer pengar och gett högre utdelningar. Bolagens P/E-tal, priset för bolagens vinster, skiljer sig inte avsevärt åt mellan bolagen som ingår i det globala hållbarhetsindexet jämfört med det vanliga globala indexet. Jag är benägen att hålla med, förmodligen är det ingen bubbla. Än...

Mer läsning och lyssning för den som vill förkovra sig:

MSCI: https://www.msci.com/www/blog-posts/is-esg-investing-a-price-bubble/02231869256

Plånboken: https://sverigesradio.se/artikel/frida-bratt-varnar-for-gron-bubbla

Ekonomiekot extra: https://sverigesradio.se/avsnitt/1638697

Detta är en fråga till Compricers Expertpanel som Patrick Siegbahn, placeringsrådgivare Småspararguiden, har svarat på.

Vad tror ni? Bubbla eller inte?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Aktietips i 5 steg

5 minuters läsning

Vem är du?  “Vem” är aktien?  Vem tipsar om aktien? Gör din egen analys! Ha en plan! Vem är du? Din riskvilja och risktolerans    Enskilda aktier är riskfyllt. I enskilda aktier är du exponerad för företag...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)