Är högkonjunkturen över för denna gång?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Är högkonjunkturen över för denna gång?

I går rapporterade Konjunkturinstitutet (KI) att “högkonjunkturen är slut”. De räknar med knappt 1 procents BNP-tillväxt 2019 och 2020 vilket är lägre än tidigare bedömning. Så vad betyder detta för oss? Behöver vi agera?

“Riskerna för en sämre utveckling än vårt huvudscenario dominerar. Och de kommer från omvärlden” sa KI:s prognoschef Ylva Hedén Westerdahl vid presentation av rapporten. KI menar att vid ett avtalslöst brexit och/eller vid ett utökat handelskrig kan inbromsningen förvandlas till tvärnit och nolltillväxt.

Vad kan vi göra för att vara förberedda?

Det är viktigt att förstå att detta är normalt. Det vi ser idag är en avmattning och liksom årstiderna följer varandra så har konjunkturcykler. Vi har högkonjunktur och sen har vi lågkonjunktur vilket blir till högkonjunktur igen. Skillnaden är att vi inte vet när de kommer, hur illa de blir och hur länge de stannar. Därför förespråkar jag att man alltid ska vara förberedd.

Buffert, bostad och börsen

  1. Stresstesta din ekonomi. Vad händer om räntan går upp, du blir arbetslös och bostadspriserna sjunker. Kan du bo kvar? Om du tror att det blir tight försök att spara till en större buffert. 3 månaders utgifter brukar jag förespråka. Se också över andra skydd såsom A-kassa.
     
  2. Står du inför ett bostadsköp? Köp inte för dyrt. Maxa inte lånet. Det viktigaste är som sagt att du kan bo kvar om räntorna stiger eller om du blir arbetslös. Passa också på att spara lite extra nu när räntorna är låga. Sätt in lite varje månad på ett sparkonto så har du en extra buffert att använda när räntorna går upp.
     
  3. Har du pengar på börsen som du behöver inom 3 år? Sälj. Du ska inte behöva sälja dina aktier och/eller fonder för att du behöver pengarna när börsen har sjunkit. Passa även på att se över dina aktier och fonder du har på lång sikt. Investerar du i aktier se till att du sprider riskerna. Investera i minst 15 olika företag och gärna i olika branscher. Investerar du i fonder så se till att du har låga avgifter och att fonden har levererat bra den senaste tiden. Om inte, byt gärna till globala indexfonder.


Jag gästade TV4 Nyhetsmorgon imorse och pratade om just detta. Ni ser inslaget här (4:45 min):

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Skärpta regler för kortbetalningar

1 minuts läsning

Vad innebär detta? Att använda chippet och sedan skriva på ett kvitto godkänns inte längre.   Vissa banker kommer inte längre godkänna köp som görs med kortets magnetremsa. Tekniken anses inte tillräckligt säker.   Vi...

Föregående artikel