Är löneväxling ett alternativ till privat pensions-sparande för alla?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Är löneväxling ett alternativ till privat pensions-sparande för alla?

Den frågan ställde vi till Katarina Wiberg, pensionsexpert SPP och expert i Compricers Expertpanel. Här följer svaren:


Får alla löneväxla eller är det endast för de som inte har tjänstepension i sin anställning?

Ja, alla får löneväxla om deras arbetsgivare tillåter det, oavsett om man har tjänstepension eller inte.

Är det förmånligt för alla att löneväxla?

Nej det är inte förmånligt för alla att löneväxla. För att slippa negativ påverkan på sin allmänna pension och allmänna socialförsäkringsförmåner som exempelvis föräldrapenning ska man ha en lön som är högre än 8,07 inkomstbasbelopp (39 072 kr/mån för 2015) efter löneväxling.

Finns det något mer som påverkas negativt av löneväxling?

Man bör tänka på att både sin eventuella sjukpension och inkomstförsäkring påverkas negativt av löneväxling, eftersom dessa grundar sig på ens inkomst efter avdraget för löneväxling. Tjänar man 42 000 kronor i månaden och löneväxlar 2000 kronor beräknas ens sjukpension på 40 000 kronor.

Vad ska man tänka på om man ska börja löneväxla?

Se till att det i avtalet mellan dig och din arbetsgivare står att du får en kompensation på 6 procent utöver summan du vill löneväxla, eftersom arbetsgivaren betalar en lägre arbetsgivaravgift. Se också till att det står att din kommande tjänstepension inte ska påverkas då pensionen ska grundas på lön före löneväxling.

Hur mycket får man löneväxla?

Ens avtal med arbetsgivaren bestämmer lägsta och högsta belopp som man kan löneväxla. Vid löneväxling varje månad varierar lägsta belopp beroende på arbetsgivare och försäkringsbolag, men ofta rör det sig om 500 kronor, och högsta beloppet tillsammans med tjänstepensionen får inte överstiga 35 procent av bruttolönen.

Ni hittar fler frågor och svar från Katarina Wiberg och andra experter i Compricers Expertpanel.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Trots lägsta elpriset sedan 2007 skiljer det mycket mellan elbolagen

1 minuts läsning

  Spotpriset låg på 26,94 öre/kWh under 2014 Spotpriset är det rörliga pris som sätts varje dag på den nordiska elbörsen Nord Pool Spot. Spotpriset ligger till grund för hur elbolagen sätter sina priser till oss konsumenter. Under &a...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)