Är löneväxling ett alternativ till privat pensions-sparande för alla?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Är löneväxling ett alternativ till privat pensions-sparande för alla?

Den frågan ställde vi till Katarina Wiberg, pensionsexpert SPP och expert i Compricers Expertpanel. Här följer svaren:


Får alla löneväxla eller är det endast för de som inte har tjänstepension i sin anställning?

Ja, alla får löneväxla om deras arbetsgivare tillåter det, oavsett om man har tjänstepension eller inte.

Är det förmånligt för alla att löneväxla?

Nej det är inte förmånligt för alla att löneväxla. För att slippa negativ påverkan på sin allmänna pension och allmänna socialförsäkringsförmåner som exempelvis föräldrapenning ska man ha en lön som är högre än 8,07 inkomstbasbelopp (39 072 kr/mån för 2015) efter löneväxling.

Finns det något mer som påverkas negativt av löneväxling?

Man bör tänka på att både sin eventuella sjukpension och inkomstförsäkring påverkas negativt av löneväxling, eftersom dessa grundar sig på ens inkomst efter avdraget för löneväxling. Tjänar man 42 000 kronor i månaden och löneväxlar 2000 kronor beräknas ens sjukpension på 40 000 kronor.

Vad ska man tänka på om man ska börja löneväxla?

Se till att det i avtalet mellan dig och din arbetsgivare står att du får en kompensation på 6 procent utöver summan du vill löneväxla, eftersom arbetsgivaren betalar en lägre arbetsgivaravgift. Se också till att det står att din kommande tjänstepension inte ska påverkas då pensionen ska grundas på lön före löneväxling.

Hur mycket får man löneväxla?

Ens avtal med arbetsgivaren bestämmer lägsta och högsta belopp som man kan löneväxla. Vid löneväxling varje månad varierar lägsta belopp beroende på arbetsgivare och försäkringsbolag, men ofta rör det sig om 500 kronor, och högsta beloppet tillsammans med tjänstepensionen får inte överstiga 35 procent av bruttolönen.

Ni hittar fler frågor och svar från Katarina Wiberg och andra experter i Compricers Expertpanel.

Ps. Ni har väl inte missat att man nu dubbelbeskattas om man fortsätter att spara till sin privatpension som tidigare? Läs mer här >> 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Tio bisarra försäkringsfall

1 minuts läsning

1. En hund i staden Slough misstog bilden på husses TV för havet och beslutade sig att dyka i vilket orsakade skador på över 250 pund. 2. I Staden Rochester blev en man skrämd av en geting när han borstade sina tänder. När han försökte skr&...

Föregående artikel