Årets fattigaste dag

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Spara pengar /
4 minuters läsning
Årets fattigaste dag

Årets fattigaste dag brukar infinna sig denna vecka. Julen kostade lite extra och nu är det några dagar kvar tills du får januarilönen. Här följer 4 enkla tips för att klara sig denna månad och 5 tips för att slippa få tomt på kontot nästa år.

Fyra tips:

 1. Sälj saker. Det finns många olika marknadsplatser såsom blocket för saker som du inte använder längre. Lättast är att sälja saker som hör till nuvarande säsong men det finns mycket, som tex elektronikprylar, som alltid säljer bra. Bra för din ekonomi och bra för miljön.
   
 2. Laga din lunch istället för att köpa färdig. Även om du tycker att det låter tråkigt så kan du genom detta spara en tusenlapp eller två under januari. En lunchlåda några dagar i veckan ger över 10 000 kronor per år.
   
 3. Köp billig mat. Köp mat på rea och mat som är billig pga. rätt säsong. Och välj en billig affär. Jo det är stor skillnad mellan butikskedjorna. Det skiljer över 20 000 kronor/år för en familj på 4 beroende på vilken butik du handlar i - för exakt samma varor. Töm frysen och var kreativ med vad du har hemma.
   
 4. Klarar du dig verkligen inte? Prova att kontakta bolagen du har avtal hos för att undersöka möjligheten att skjuta fram förfallodagen för dina räkningar. Hos din kommun finns det hjälp att få med ekonomisk rådgivning.


Fem tips för att slippa fattigmånaden nästa år

 1. Dina avtal - Se över, välj bort och omförhandla

  Börja med att se över om du behöver allt det du betalar för. Kan du avsluta något abonnemang? Se sen över alla avtal du har och hur mycket du betalar för dem. Kan du betala mindre för samma tjänst? Svaret är troligtvis ja och betyder att du kan spara tusenlappar varje år bara genom att jämföra och byta.

  - Börja med ditt bolån - får du ner din bolåneränta från 2 procent till 1,5 procent så kan du spara 3 500 kronor per år per miljon du lånar, efter ränteavdrag. Här kan du se genomsnittsräntorna hos bankerna.

  - Ta sen elavtalet sen. Jämför din elförbrukning på fem minuter hos oss och byt om det finns pengar att spara. Du sparar med säkerhet några hundralappar och troligtvis några tusenlappar om det var länge sen du såg över elavtalet.

  - Fortsätt med dina försäkringar. Börja med att titta på bilförsäkringen – där finns det ofta mycket att spara. Välj inte av automatik samma bolag där du har din bostad försäkrad, det skiljer mycket mellan bolagen beroende på bil, vem du är och var du bor.

  - Har du andra lån än bolån? Kan du få ner räntan genom att byta långivare och/eller genom att slå ihop två mindre lån till ett större? Gör en ansökan här: Ansök om privatlån. Mer information om lån hittar du här: Ekonomiskolan del 9: Andra lån
   
 2. Spara till en buffert.

  Har du ingen buffert, pengar som du kan använda om du till exempel blir arbetslös, om tvättmaskinen går sönder eller till julklappar så är det dags att börja spara till denna nu. Sätt upp ett månadssparande (autogiro) som dras direkt från ditt lönekonto. Spara på ett sparkonto med ränta. Du hittar en lista på vilka sparkonton som ger ränta här. Glöm inte insättningsgarantin. Mer om din buffert hittar du här: Compricers ekonomiskola del 5: Buffert
   
 3. Spara långsiktigt

  När du har din buffert bör du även sätta upp ett långsiktigt sparande. Dessa pengar bör du investera där de växer. Öppna ett Investeringssparkonto (ISK) hos din bank och i detta konto spara i aktiefonder med låga avgifter förslagsvis en eller två globala indexfonder. Månadssparar du så kommer du att köpa både i upp och nedgång. Historiskt har börsen gått upp med i genomsnitt 7-8 procent per år. Men var beredd på att det vissa år kan det bli en rejäl nedgång. Mer om långsiktigt sparande hittar du här: Ekonomiskolan del 6: Långsiktigt sparande
   
 4. Se över dina pensionsval

  Se över din premiepension, tjänstepension om du har en och till sist din privata pension. Hur ser avkastningen ut? Hur stora är avgifterna? Finns det bättre val?

  Läs mer om din pension och hur du gör bra val här: Compricers ekonomiskola del 10: Pensionen
   
 5. Gör en enkel budget

  Använd dig av en app, excel eller bara ett vanligt papper. Skriv ner dina inkomster (alla pengar som kommer in) och dina utgifter (alla pengar som går ut). Hur tycker du att det ser ut? Är det något som du skulle vilja ändra på? Får du pengar över till ett sparande? Vill du lägga dina pengar på andra saker än du gör idag? Funder på om du kan öka dina inkomster och/eller minska dina utgifter? Gör en plan och återkom till din budget då och då för att se hur det går. Mer om hur du gör en budget hittar du här: Ekonomiskolan del 1: Budget
Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Elpriserna stiger

1 minuts läsning

Vi har den senaste tiden haft låga elpriser vilket nu verkar vara ett minne blott. Elpriset har stigit rejält i takt med att vintern kom på riktigt till hela landet. Förra året hade vi låga elpriser (spotpriser) under vintern på runt 10-20 öre/kWh. Ig&...

Föregående artikel