Århundradets sämsta köp. Köper du?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Århundradets sämsta köp. Köper du?

Det är tusen gånger så dyrt, dåligt för miljön och dessutom inte bra för dig!


Bordsvatten – flera veckor gammalt

Ta dig en titt nästa gång du är i affären. Vad ligger på rullbanden vid kassan? Några flaskor vatten. Kanske kolsyrat – kanske icke kolsyrat. Ligger det kanske till och med på ditt rullband?

Och för det betalar du ungefär tusen gånger mer än för det färska vatten som är direkt indraget till ditt hem.

I början av sjuttiotalet lanserades buteljerat vatten även i länder med kvalitetsvatten i kranarna, som i Sverige. Försäljningen gick av naturliga anledningar trögt. Vem ville betala för något som man fick nästan gratis hemma? Men under åttiotalet kom genombrottet när Perriers reklambyrå gjorde den avgörande insikten: de sålde inte vatten, de sålde status. 

Ett test som genomfördes förra året visar på att kranvattnet dessutom är av betydligt bättre kvalitet än buteljerat vatten

13 av de vanligaste naturella flaskvatten som säljs i butik köptes och kontrollerades mot livsmedelsverkets gränsvärden för vårt vanliga dricksvatten som finns i kranarna.  5 av 13 vatten skulle inte ha godkänt som dricksvatten eftersom halterna av salter, fluor, kalcium och magnesium var för höga. Ramlösa visade sig vara värstingen – med dubbelt så höga halter natrium (salt) och fluor än vad som är tillåtet. Dessutom anges ofta en väldigt lång hållbarhet på buteljerat vatten. Evians vatten påstås vara fräscht i 20 månader. 


Dags att se igenom århundradets PR-kupp!

Så tänk efter nu: Är du beredd att betala tusen gånger mer för en liter buteljerat vatten, som är sämre för dig, är en riktig miljöbov och som du måste släpa hem från affären. Är det inte dags att sluta med det nu?

Ps. Köper du för kolsyrans skull? Skaffa en kolsyremaskin. Bättre för dig, för naturen och betydligt billigare.


 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Räntan på skattekontot ska sänkas till noll

1 minuts läsning

  Jag har tidigare tipsat om att du kan få en bra ränta på dina sparpengar om du sätter in dem på ditt skattekonto. Nu verkar det som att det snart är slut med det.   Räntan på skattekontot idag Den ränta du idag får p&ari...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)