Att skjuta upp vinstskatten är troligtvis en dålig affär

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Att skjuta upp vinstskatten är troligtvis en dålig affär

Har du sålt din bostad med vinst kan du välja mellan att betala eller skjuta upp kapitalvinstskatten. I detta låga ränteläge kan en återbetalning vara mest ekonomiskt


Kan du få ett bostadslån med en ränta på under 3,25 procent? Då bör du överväga att betala kapitalvinstskatten direkt istället för att begära uppskov.

Man kan se den uppskjutna skatten som ett lån till staten med en relativt hög ränta. Skatten är cirka 0,5 procent* på hela uppskovsbeloppet (vinsten) eller 2,28 procent i ränta på den uppskjutna skatten (22 procent av vinsten). Skatten är inte avdragsgill – och måste divideras med 0,7 procent för att kunna jämföras med räntor på bolån. Räntesatsen du betalar på ditt uppskov är följaktligen cirka 3,25 procent.

Ett exempel:

  • Uppskov: En vinst på 100 000 kronor. Årlig skatt blir 0,005*100 000= 500 kronor.
  • Om man väljer att betala vinstskatten betalar man 22 procent på 100 000 kronor=22 000 kronor. Lånar man summan på banken med en ränta på 3,25 procent så betalar man efter ränteavdrag: 22 000*0,0325*0,7= 500 kronor

 

Prognosen om låg ränta framöver gör att de flesta troligtvis skulle tjäna på att betala kapitalvinstskatten direkt

Enligt Riksbankens senaste reporäntebesked (reporäntan sänktes till 0 procent) så kommer reporäntan att långsamt börja höjas igen i mitten på 2016. Enligt räntebanan kommer reporäntan att ligga på knappt två procent 2018. Idag ligger listräntorna hos bankerna på mellan 2,13 och 2,22 procent på ett rörligt lån och många som förhandlar lyckas få räntor på en bra bit under 2 procent.

Förra året var det 618 000 personer som beviljades uppskov

För många av dem och för många andra som har gamla uppskov kan det vara ekonomiskt rätt att överväga återbetalning. En osäkerhetsfaktor är dock hur skatten på uppskov kan komma att ändras i framtiden och hur räntan på bolån kommer att utvecklas.

Det finns ett antal regler för om du får göra uppskov vid en bostadsförsäljning. Läs mer på Skatteverket >>

Räkna in det utökade amorteringskravet

Finansinspektionen presenterade i november ett nytt hårdare amorteringskrav som betyder att nya bolånetagare ska amortera ner sina bolån till en belåningsgrad på 50 procent. Förslaget förväntas träda i kraft i vår. Har du gjort en stor vinst i samband med en bostadsförsäljning kan det vara bra att räkna in det ökade amorteringskravet du får om du lånar pengar för att betala kapitalvinstskatten.

*30 % skatt på schablonintäkten. Schablonintäkten är 1,67 % av uppskovsbeloppet

Ps. Glöm inte avdragen du kan göra för att minska vinsten, och därmed kapitalvinstskatten som t.ex. mäklararvode, homestaging och förbättringsutgifter såsom ny-till eller ombyggnad.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

VIKTIGT: Ange rätt körsträcka för rätt bilförsäkring och premie

2 minuters läsning

Om du angett för kort körsträcka: Minskad ersättning vid olycka I och med att du löper större risk för att vara med om en olycka om du kör mer, så sätts din försäkringspremie bland annat efter din beräknade körsträck...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)