Avgifterna äter upp din pension

2 minuters läsning

Hög avgift kan sänka din pension med 25 procent eller mer!


Har du koll på hur mycket du betalar i avgifter för din tjänstepension eller för ditt privata pensionssparande? Tänker du som många andra att en avgift på 0,5 procent eller 1,5 procent inte kan göra så stor skillnad i det långa loppet?

Tänk om! Varje krona som vi betalar i avgifter försvinner från vår framtida pension. Vi går dessutom miste om avkastningen vi hade fått om pengarna vi betalat i avgifter hade fått stanna kvar och generera ränta på ränta, år efter år.

Genom att hålla nere avgifterna på vårt pensionssparande kan vi höja vår pension rejält

Om vi tittar på räntan på våra bolån ser vi tydligt att en höjning av räntan med en procent får en omedelbar påverkan på vår privatekonomi. Effekten av en hög avgift på vår pension är densamma, även om många av oss inte är medvetna om det förrän vi går i pension.

 

Två exempel*

Förutsättning: Du börjar pensionsspara som 30-åring och sparar 500 kronor i månaden tills du blir 65 år. Årlig avkastning på 6 procent.

  •   En förvaltningsavgift på 0,3 procent ger 740 000 kronor till pensionen 
  •  En förvaltningsavgift på 1,5 procent ger 590 000 kronor till pensionen

En dryg procent i avgiftsminskning ger oss alltså i exemplet ovan 150 000 kronor eller 25 procent mer i pension vid 65 års ålder.
 

Förutsättning: Som 40-åring har du 100 000 kronor sparat i en fondförsäkring med en årlig avkastning på 6 procent. Pensionsålder är 65 år.

  • Med en förvaltningsavgift på 0,3 procent får du 354 000 kronor i pension
  • Med en förvaltningsavgift på 1,7 procent får du 250 000 kronor i pension

Du får alltså nästan 42 procent mer i pension med en låg förvaltningsavgift i exemplet ovan än med den högre avgiften.

 

*Exempel från Collectum
 

Fondförvaltarna kompenserar inte de högre avgifterna med tillräckligt mycket högre avkastning för att det ska löna sig

Hög avkastning är också viktigt att ta hänsyn till när vi väljer vem som ska förvalta vår pension men studier visar att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Förvaltare som motiverar sina höga avgifter med en hög avkastning genererar sällan högre avkastning än förvaltare med lägre avgifter. Studier visar också att fonder med högre avkastning och högre avgifter sällan ger högre pension i slutändan än vad fonder med lägre avkastning och lägre kostnader gör.

Jämför din pension

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)