Banken med störst genomsnittliga prutmån och lägsta snitträntan

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Banken med störst genomsnittliga prutmån och lägsta snitträntan

Snitträntorna på bolån för årets första månad är redovisade och de visar att bankerna har höjt sina räntor något, i genomsnitt, senaste månaden. Men det finns stora skillnader mellan bankerna.


Genomsnittsräntan för rörliga lån har höjts av samtliga banker med undantag för Skandiabanken som har en oförändrad genomsnittränta och SEB som har sänkt räntan något. Tittar vi på längre bindningstid så skiljer det betydligt mer mellan bankerna. SEBs snitträntor har t.ex. sänkts med 0,12 procentenheter för bundna lån på 3 år samtidigt som Länsförsäkringars snitträntor på 3 år har höjts med 0,08 procentenheter mellan december och januari.

Snitträntan skiljer sig stort mellan bankerna

I januari redovisade MittBolån lägst snittränta på 1,39 procent samtidigt som Länsförsäkringar redovisade högst snittränta på 1,71 procent på 3 månaders lån.

I snitt prutar vi 0,28 procentenheter på våra bolån enligt Claes Hemberg, Sparekonom på Avanza Bank. Det är något sämre än förra våren då snitträntorna började redovisas. ”Räntorna är låga och billiga just nu. När räntorna stiger kommer fler tvingas bry sig. Men börja redan i dag då snittprutaren nu tjänar 5 600 kronor per år”, säger Claes Hemberg till Aftonbladet.

Den genomsnittliga prutmånen skiljer sig bland annat på grund av olika listräntor

Bäst genomsnittlig prutmån på rörliga lån under januari erbjöd Ålandsbanken med 0,56 procentenheter, följt av Danske Bank med 0,5 procentenheter och SEB med 0,48 procentenheter. Ålandsbanken snittränta (rörligt) låg i januari på 1,44 procent, Danske Banks på 1,49 procent och SEBs på 1,52 procent. Sämst genomsnittlig prutmån hade SBAB för rörliga lån (0,1 procentenheter) vilket beror på, i alla fall delvis, att de har en låg listränta (1,69 %). MittBolån har också en relativt låg genomsnittlig prutmån (0,39 procentenheter) delvis på grund av låg listränta (1,69 %). I januari låg SBABs genomsnittränta på 1,59 procent och MittBolåns genomsnittränta på 1,39 procent.

Gå till flera banker – snittprutaren tjänar 5 600 kronor per år!

Som ni ser skiljer det mycket mellan bankerna och alla tjänar på att fråga runt hos flera banker. Ta reda på bankens snittränta och börja med att be om en ränta lägre än snittet. Får du nej är det upp till banken att berätta för dig varför du inte får den räntan. Gå sen med bästa budet tillbaka till de andra bankerna. Det tar lite tid men lyckas du kan det bli en riktigt bra timpenning.

 

Jämför bolån här eller kolla bankernas snitträntor i tabellen nedan.


Lycka till!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Obs: Tilläggslån räknas som nya lån = Amorteringskrav

1 minuts läsning

Amorteringskravet på gång Amorteringskravet säger att nya lån ska amorteras med 2 procent om året ner till 70 procent av bostadens värde och sedan vidare till 50 procent med 1 procent per år. Amorteringstakten bestäms av HELA lånebeloppet...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)