Bankerna höjer bolåneräntorna

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Bankerna höjer bolåneräntorna

I slutet på april höjde Riksbanken reporäntan från 0 till 0.25 procent efter många år av minusränta och nollränta. Och bankerna var inte sena med att höja bolåneräntan.

Efter Riksbankens höjning av reporäntan har bankerna höjt sina bolåneräntor. I vissa fall i flera omgångar. Om Riksbanken höjer med ytterligare 0,25 procentenheter eller till och med 0,5 procentenheter vid nästa penningpolitiska möte den 29 juni (besked 30 juni) lär våra boräntor stiga ytterligare.

Vi kan inte påverka hur hög ränta vår bank sätter, men vi kan ofta påverka vilken bank vi lånar ifrån och vilken rabatt vi får.

Tips för att hålla nere dina bostadskostnader:


1. Logga in hos din långivare för att se vilken ränta du har idag.

2. Se över snitträntorna, det vill säga den ränta alla nya kunder fick under föregående månad hos respektive långivare. Alla snitträntor finns sammanställda här.

3. Kontakta din nuvarande långivare och be om en bra/bättre ränterabatt, det vill säga rabatt på långivarens listränta (om du har rörlig ränta).

4. Ring minst tre långivare till och be dem uppskatta vilken ränta du kan få utifrån dina förutsättningar.

5. Fråga din nuvarande långivare om de kan matcha ditt nya erbjudande (om du får ett bättre). Om inte – byt! Det är inte så krångligt som du tror.

6. Orkar du inte ringa runt till olika långivare kan du använda dig av en bolåneförmedlare (tex. Compricer) som med bara en kreditupplysning kan ge dig flera erbjudanden. Ansöker du själv hos flera långivare kommer varje bank att göra en egen kreditupplysning på dig och många sådana kreditprövningar kan ha negativ påverkan på din möjlighet att få lån.

7. Skriv upp när din ränterabatt eller ditt bundna lån går ut och gör om processen då.

8. Se över din amortering. Om du har gjort stora förändringar på din bostad och/eller det har gått mer än fem år sedan du värderade den kan du värdera om bostaden. Med en högre värdering kan du kanske sänka din amorteringstakt om du vill.
 

Den rörliga genomsnittsräntan (3-mån) steg med 0,23 procentenheter under maj 2022.
 

  • Genomsnittskunden fick 1,57 procent i rörlig bolåneränta (3-mån).
     
  • Lägst rörlig genomsnittsränta (3-mån) erbjöd Skandia med 1,23 procent.
     
  • Högst rörlig genomsnittsränta (3-mån) erbjöd Nordea med 1,99 %.


Genomsnittsräntan för 3-års bundet steg med 0,58 procentenheter under maj 2022. Genomsnittskunden fick 2,89 procent i 3-års bunden ränta.

Genomsnittsräntan för 5-års bundet steg med 0,56 procentenheter under maj 2022. Genomsnittskunden fick 3,09 % i 5-års bunden ränta.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så kan du inflationssäkra din pension

5 minuters läsning

Vässa ditt pensionssparande med fonder på börsen I dagsläget kan man på sin höjd få 1% ränta på sparpengar som ligger på ett bankkonto. Det betyder att exempelvis pensionssparande på sparkonto tappar i värde vid ökad inflat...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)