Bankerna höjer mer än Riksbanken - och sänker mindre.

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Bankerna höjer mer än Riksbanken - och sänker mindre.

Som bekant höjde Riksbanken reporäntan för första gången på sju år i december, från -0,5 procent till -0,25 procent. Och bankerna var inte sena att haka på och höjde sina rörliga bolåneräntorna. Men är det alltid så att de rörliga bolåneräntorna följer reporäntan?

Siffror vi tog fram till Svenska Dagbladet (SvD) visar att så inte är fallet. SvD skriver:

År 2010 och 2011 höjde Riksbanken räntan med 1,75 procentenheter. Men de fyra storbankerna (Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken) höjde betydligt mer – med drygt 3 procentenheter. 
När Riksbanken sedan sänkte räntan var storbankerna betydligt mindre benägna att följa efter. Mellan 2014 och 2018 sänkte Riksbanken räntan med 1,25 procentenheter – men bankerna sänkte bara sina rörliga boräntor med i snitt drygt 0,60 procentenheter.

Resultatet = högre marginaler för bankerna

Storbankernas genomsnittliga bolånemarginal (utlåningsränta minus uppskattad finansieringskostnad) ligger idag på 1,55 procent. 2009/2010 låg marginalen på 0,2 procent och har sedan dess stigit. En del av ökningen kan förklaras av att bankernas upplåningskostnad har ökat på grund av nya regleringar och krav från myndigheterna. Men enligt Finansinspektionen förklarar ökade krav endast upp till 0,5 procentenheter av bankernas ökade bolånemarginaler.

“Bolånemarginalen ligger idag på en historiskt hög nivå och det bör definitivt finnas ett utrymme för många kunder att förhandla till sig lägre räntor”, säger Magnus Karlsson, avdelningschef på makroanalys på FI till SvD. 

Och att fler vill förhandla är tydligt när man tittar på intresset för vår bolånetjänst Mittbolån. Under januari har antalet personer som ville se över sina bolån ökat med 40 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Vill du också se över ditt bolån? Gör en bolåneansökan här >> (kostnadsfri och icke bindande) och se vad du kan spara.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Är dina pengar skyddade hos banken?

1 minuts läsning

Investerarskydd för dina värdepapper Investerarskyddet omfattar de pengar och värdepapper som ett finansinstitut hanterar åt dig tex köp, försäljning eller förvaring av värdepapper såsom aktier, obligationer och fonder. Ersättningen ber&...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)