Bankernas vinster går upp samtidigt som räntan på bolånen går ner

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning

Bankerna marginaler ökar och ligger på rekordnivåer. Samtidigt har vi låga bolåneräntor som under april har sjunkit ytterligare. Intresset för att binda sina lån ökar och binder du lånet på ett eller två år så får du lägre ränta, i snitt, än om du väljer rörligt.


Prognosen visar på fortsatt låg ränta fram till slutet av 2014
Räntan på bolånen har fortsatt att sjunka. Riksbanken beslutade den 17 april att behålla reporäntan, den ränta som bankerna kan låna eller placera till i Riksbanken, kvar på 1 procent. Räntebana, som är Riksbankens prognos för den framtida räntan, ändrades samtidigt. Enligt räntebanan förväntas reporäntan höjas andra halvåret 2014 vilket är ett år senare än i tidigare prognos.


Bolåneräntorna fortsätter att sjunka
I och med den ändrade räntebanan så fortsätter bolåneräntorna att sjunka, framförallt de med längre bindningstider. Under april sjönk de rörliga bolånen marginellt samtidigt som bolånen med ett, tre och fem års bindningstid i snitt sjönk med 0,08, 0,12 och 0,18 procent.

Bäst listränta (8/5 2013) erbjuder Bättre bolån. Deras tremånadersränta ligger på 2,95 procent och treårsräntan ligger på 3,03 procent för ett lånebelopp på 200 000 kronor.


Intresset för att binda lånen har ökat
Bolån med rörliga räntor är fortfarande populärast bland bolånetagarna även om intresset för bundna lån har ökat. Under april var det 58 procent som sökte på rörliga bolån på compricer.se och 42 procent som sökte på bolån med fasta räntor. Att binda fem år var populärast av bindningstiderna följt av tre år, två år och ett år.


Bankernas marginaler fortsätter att öka
Bankernas finansieringskostnader har minskat med mer än vad utlåningsräntan har gjort vilket gör att bankernas marginaler fortsätter att öka. Sista april låg bankernas marginal, skillnad mellan Stibor tre månader och bankernas tremånadersränta på 1,76 procent. Stibor är referensräntan som bankerna använder för att låna av varandra.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Lagfart.. Prisbasbelopp…? Compricers wiki förklarar begreppen!

1 minuts läsning

  Vad är lagfart? Lagfart är ett bevis på att det är du som äger en fastighet. Lagfart måste ansökan om senast 3 månader från köpet hos inskrivningsmyndigheten som är en del av Lantmäteriet. Jordabalken reglerar hur lagfar...

Föregående artikel