Bästa elbolaget 2019 (och inför 2020)

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elbolag /
2 minuters läsning
Bästa elbolaget 2019 (och inför 2020)

Funderar du på att byta elbolag eller ska du skaffa nytt elavtal för första gången? Då kanske denna genomgång kan vara till nytta för dig. Här hittar du nämligen det bästa elbolaget 2019 – när kunderna själva fått bestämma.

Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har precis släppt sin årliga genomlysning av kundnöjdheten inom elbranschen. Här går vi igenom resultatet av den och avslöjar vilka bolag som har de mest nöjda kunderna och vilka som har de minst nöjda…

Kundnöjdheten inom energibranschen

Generellt är vi kunder lite mer nöjda med våra elbolag i år än ifjol. Kundnöjdheten går upp något och framför allt upplever vi att det är enklare att bli kund samt att elbolagen har blivit lite mer måna om oss kunder. De bolag som har tydliga varumärken och hög kännedom har också de nöjdaste kunderna enligt SKI.

Hållbarhetsdiskussionen som pågår runtom i världen påverkar även hur vi svenskar uppfattar våra elbolag. 8 av 10 kunder i undersökningen anser att energiföretagen bör ta ett större ansvar kring hållbarhetsfrågorna. Intressant är också att de stora elbolagen har det betydligt tuffare att nå en hög kundnöjdhet än deras mindre konkurrenter.

Om topplistorna

Här under hittar du topplistorna för elhandelsbolag och elnätsföretag. Omdömena i undersökningen utmynnar i ett betyg mellan 0-100 där 0 är sämsta möjliga kundnöjdhet och 100 bästa möjliga.

Bästa elhandelsbolaget 2019

Bland elhandelsbolagen, det vill säga de som du köper elen av, hamnar Skellefteå Kraft i topp följt av Upplands Energi samt Karlstads Energi. Betydligt sämre gick det för storbolagen där E.ON fick sämst betyg följt av Vattenfall och Fortum.
 

Elhandelsbolag Betyg
Skellefteå Kraft 80,2
Upplands Energi 79,9
Karlstads Energi 78,5
Varberg Energi 77,6
Dalakraft 77,4
BestEl 77,1
Enkla Elbolaget 75,8
Falkenberg Energi 75,4
Umeå Energi 75,1
Utellus 75,0
Övriga 74,3
Telge Energi 73,2
Jämtkraft 72,5
Bixia 72,4
Mölndal Energi 71,8
Jönköping Energi 71,3
Mälarenergi 71,0
Fyrfasen Energi 69,6
Borås Elhandel 69,3
Göteborg Energi 68,8
Branschen i snitt 68,1
Göta Energi 66,5
Telinet Energi 66,1
Fortum 64,6
Vattenfall 63,8
E.ON 63,7


Bästa elnätsföretaget 2019

Bland elnätsföretagen, alltså de som äger alla ledningar där du bor och har monopol på att distribuera elen till dig, hamnar Skellefteå Kraft i topp följt av Jämtkraft och Mölndal Energi. Lägst kundnöjdhet fick Ellevio följt av E.ON samt Vattenfall.
 

Elnätsföretag Betyg
Skellefteå Kraft 79,1
Jämtkraft 74,3
Mölndal Energi 72,5
Umeå Energi 72,0
Jönköping Energi 71,1
Övriga 67,0
Växjö Energi 66,8
Göteborg Energi 65,7
Branschen i snitt 64,7
Vattenfall 62,3
E.ON 61,7
Ellevio 59,9Text lånad av finansportalen.se
 

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan så hittar vi det bästa avtalet för dig!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Årets fattigaste månad är här. 5 tips som gör skillnad.

3 minuters läsning

1. Se till just din ekonomi Ta tillfället i akt att trycktesta din egen ekonomi. Har du en buffert? Klarar du av en högre boränta? Vad händer om du blir arbetslös?  Istället för att anpassa din ekonomi utifrån omvärldsfaktorer (konjunkturen...

Föregående artikel