Bättre boränta till alla. Eller?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Bättre boränta till alla. Eller?

Få har nog missat senaste tidens media runt uppstickare på bolånemarknaden – nya aktörer som erbjuder lägre boränta än storbankerna. Hur ska man tänka?


Bra för konkurrensen!
Äntligen, tänker jag, hårdnar konkurrensen för storbankerna. Deras marginaler har ökat rejält de senaste åren. De har, och kommer att ha kvar, de flesta av oss som bolånekunder även framöver. Men uppstickarna som pressar räntorna borde inte kunna gå dem förbi. Jag är övertygad om att alla som förmedlar bolån idag har fullt fokus på uppstickarna.

Inte för alla?
Bolaget Enkla som lanserades förra veckan erbjuder en låg ränta för de som redan har ett lån och flyttar det till Enkla – och binder på tre år. Danske Bank erbjuder en bra ränta på 6 års bundna lån och Hypoteket erbjuder lån till alla med en belåning på max 65 procent. För att nämna några av de nya aktörerna eller erbjudanden som finns.

Så för oss som inte passar in i någon av målgrupperna ovan? Kan även vi ”tjäna” något på den tuffare konkurrensen? Det tror jag. Med så många uppstickare som kan erbjuda bra räntor så måste storbankerna ”skärpa till sig”. I förlängningen borde detta även påverka alla de som har sina lån hos storbanken.Frågor och svar till en lägre ränta:

1. Vad ska jag göra när ränterabatten på mitt bolån går ut?
Ofta har man sin ränterabatt i ett år och när den går ut bör du kontakta ett flertal banker/institut innan du går med på din nya ränta. Nu om någonsin borde det gå att få en bra ränta.

2. Om jag inte orkar förhandla själv? Vår bolånetjänst Mittbolån har just nu många bra ränteerbjudanden från våra partners. Tjänsten är kostnadsfri och inte bindande. Vill du se om du kan omförhandla ett befintligt lån och få lägre ränta? Behöver du ett nytt bolån? Behöver du ett lånelöfte?

3. Ska jag binda eller inte? Det är troligt att vi kommer att ha en låg boränta en lång tid framöver. Rörlig ränta ger dig friheten att kunna flytta utan att riskera att drabbas av ränteskillnadsersättning och du kan byta bank när du vill. Om du däremot vet att du kommer att bo kvar under bindningstiden och får ett riktigt bra ränteerbjudande på ett bundet lån så finns det inget som säger att du inte kan binda nu.

4. Finns det någon fara med att hoppa på nya aktörer? Som alltid är det viktigt att du läser villkoren noggrant när du ingår ett avtal. Ställ alla frågor du har till banken/institutionen så att du vet precis vad som gäller tex: Hur lång tid har du din ränterabatt och vad händer efter bindningstidens slut?

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Aktieintresset ökar bland svenskarna

2 minuters läsning

Det är Euroclear Sweden som nyligen publicerat rapporten Aktieägandet i Sverige 2017 som visar att nästan en av fem svenskar äger aktier. Totalt rör det sig om cirka 1,8 miljoner aktieägare som utgör 86 procent av alla unika aktieägare i landet....

Föregående artikel