Betalar du fortfarande dubbelt så mycket som du behöver?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Betalar du fortfarande dubbelt så mycket som du behöver?

Har du ”Normalpris” i ditt elavtal? Gör ett val idag!

Det är fortfarande nästan en miljon svenskar som inte har gjort något val av elhandlare, eller som inte har gjort något val av avtal hos sin elhandlare. Och som vi har skrivit tidigare så får de som inte har gjort ett aktivt val i genomsnitt betala nästan dubbelt så mycket som kunder med ett rörligt avtal.

 

Kärt barn har många namn
 

Energimarknadsinspektionen har gjort en genomgång bland elhandlare och det är tydligt att ”kärt barn” har många namn. Tillsvidarepris eller anvisat pris, det pris vi får om vi inte gör att aktivt val, kallas ofta för Normalpris, Basspris, Enkelt pris, Tillfälligt elpris eller Standardpris. Just nu är tillsvidarepriserna i genomsnitt runt 40 procent dyrare än de rörliga priserna.

Energimarknadsinspektionen har nu föreslagit till regeringen att alla elhandlare ska använda benämningen ”anvisningsavtal” på både elräkningen och i all övrig kommunikation med sina kunder.

Men till dess, ta en till på din elräkning och försäkra dig om att du har gjort ett val!
 

Vill du ha hjälp att hitta bästa avtalet? Jämför elpriser eller ring oss på 08-5000 2000.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Greklandskrisen - del 5 bästa och sämsta scenariot

1 minuts läsning

Här kan du se på femte delen av intervjun med Annika Creutzer och Compricers sparekonom Christina Söderberg.   Du kan här se vad Annika ser som det bästa och sämsta scenariot.   Se intervjun (1 min 32 sek):     Oavsett va...

Föregående artikel