Betydligt högre elpriser denna sommar. Rätt avtal sänker kostnaderna.

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Betydligt högre elpriser denna sommar. Rätt avtal sänker kostnaderna.

Sommarens värme, skogsbränder och priset på kolkraft har lett till ovanligt höga elpriser i Sverige under sommaren. Elpriset hamnade på rekordhöga 53 öre per kilowattimme under sommaren istället för den beräknade nivån på 42 öre per kilowattimme.

Spotpriset på el ett år tillbaka i elområde 3 ser ut enligt följande:


Klicka på bilden för större version (Källa: vattenfall.se)

Extra viktigt att välja ett bra avtal när priserna är höga

Elpriserna brukar stiga under vintern då kylan gör att vi använder mer el. Men hur priset kommer att utveckla sig i höst och vinter är svårt att sia om. Vad vi vet är att det skiljer en hel del mellan elbolagen i pris och att du kan spara några tusenlappar genom att jämföra ditt elavtal.

  1. Kolla upp så att du inte har ett tillsvidareavtal/anvisningsavtal (13 procent av oss har detta avtal). Dessa avtal kostar i genomsnitt 30 procent mer än vanliga avtal.
     
  2. Kolla upp ditt nuvarande avtal. Kan du få ner kostnaderna? Jämför här.
     
  3. Har du en stor elförbrukning och oroar dig inför vintern? Fundera över att binda ditt avtal.

 

Just nu skiljer det mellan 76,15 öre/kWh och 85,58 öre/kWh för ett rörligt avtal för en villa i Skåne (elområde 4) med en förbrukning på 25 000 kWh. På ett år betyder det drygt 2 300 kronor i möjlig besparing.

Så här gör du!

Genom att skriva in din bostads postnummer, uppskattad elförbrukning och om du vill ha ett rörligt eller fast avtal får du på några sekunder en lista på upp till 100 olika elavtal för din bostad att välja mellan. För att teckna ett avtal behöver du sen skriva in ytterligare information eller ringa oss (08-5000 2000) så hjälper vi dig kostnadsfritt att byta avtal. Samma pris hos oss som hos elbolagen. Jämför Sveriges elbolag här >>

Karta på våra elområden hittar du här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så vill Miljöpartiet påverka din plånbok

4 minuters läsning

1. Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Finns det någon plan för att skatten på pension ska likställas med skatten på arbete? Miljöpartiet går till val på att avveckla pension&a...

Föregående artikel