Big Mac-index och finanskris!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Big Mac-index och finanskris!

Världens dyraste Big Mac finns i Venezuela och eurons försvagning under finanskrisen har gjort att en Big Mac idag kostar lika mycket i Europa som i USA.

 

År 1986 publicerade tidsskriften The Economist Big Mac-index för första gången. Indexet ger en uppskattning av ett visst lands prisnivå genom att jämföra kvoten mellan en amerikansk Big Mac och en Big Mac i andra länder omräknat i dollar. Indexet bygger på att hamburgaren är en enhetlig och inhemskt producerad vara över hela jorden. Resultatet blir en indikation på om ett lands valuta är över eller undervärderad mot dollarn och kan användas som måttstock för köpkraften i olika länder.

 

Är hamburgaren dyrare än i USA anses landets valuta vara övervärderad. Är den billigare anses valutan vara undervärderad enligt indexet.

 

Dyraste och billigaste Big Mac

I det senaste numret av The Economist jämför tidningen priset på en Big Mac idag och innan finanskrisen (2007). Före finanskrisen hade Norge världens dyraste Big Mac men idag hittar vi den dyraste hamburgaren i Venezuela vars pris har ökat markant. Där kostar en Big Mac idag motsvarande 55 kronor. Norge ligger god tvåa.

Längst ner i listan finns de länder vars Big Mac är billigare än i USA och vars valuta är undervärderad. Här hittar vi Hong-Kong, Ryssland, Sydafrika och Kina.

 

Vilken inverkan har fem år av kreditåtstramningar och eurokris haft på världens valutor enligt Big Mac-index?

I euroländerna kostar en Big Mac idag nästan exakt lika mycket som den gör i USA (ca 29 kronor) efter en nedgång på priset på hamburgaren i euroländerna under finanskrisen. Skulle Sverige ha varit med i jämförelsen skulle vi ha hamnat på fjärde plats, efter trean Schweiz, med ett pris för en Big Mac på 39 kronor. Slutsatsen man kan dra, enligt logiken bakom Big Mac-index, är att euron är ”rätt” värderad och att kronan är övervärderad.

 

Andra stora förändringar under finanskrisen hittar vi t.ex. i Australien där den australienska dollarn har stärkts och gått ifrån att vara 14 procent undervärderad till att idag vara 8 procent övervärderad. Det brittiska pundet har gått i motsatt riktning. Sedan 2007 har pundet gått ifrån att vara 18 procent övervärderat till att nu vara 4 procent undervärderat.

 

Big Mac index Graf: www.economist.com

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Höjt basbelopp = mer pengar i plånboken 2013!

1 minuts läsning

Basbeloppen ligger till grund för ersättningar och styr bl. a garantipension, studiemedel, sjuk- och föräldrapenning, pensionspoäng, pensionsgrundande inkomst, uppräkning av inkomst- och tilläggspension och fastighetsavgiften.   På grund av den ...

Föregående artikel