Billigare bolån men dyrare att resa

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Billigare bolån men dyrare att resa

När reporäntan sänks, sänks även våra kostnader för bolån. Men för alla som ska ut och resa, gör försvagningen av kronan att utländsk valuta blir dyrare.


Låga bolåneräntor som snart blir ännu lägre

I veckan gick Nordea ut med att de spår en ytterligare sänkning av reporäntan i april – till minus 0,5 procent. I veckan sänkte även Danske Bank sin bundna ränta rejält vilket gör att vi nu kan få en ränta bunden på tre år till 1,75 procent. Det är en historiskt låg ränta och tyder på att banken spår en lång period av låga räntor framöver.

Dyrare valutor

När Riksbanken sänker reporäntan för att få fart på inflationen försvagas vår valuta vilket leder till bättre konkurrenskraft för våra exportföretag. Detta eldar förhoppningsvis på vår ekonomi. Och när vår valuta är svag får vi mindre för vår krona när vi köper andra valutor – det blir dyrare att resa.

En dollar kostar nu omkring 8.60 vilket är över två kronor mer än för ett år sedan

Stefan Ny, marknadschef på PriceRunner, säger till Svenska Dagbladet att priset på en Iphone höjdes med 1000 kronor i förra veckan för att det har blivit dyrare för företagen som importerar telefonerna. Vissa kallar detta för att vi ”importerar” inflation.

Kronan har försvagats mot euron och det brittiska pundet

Euron har blivit fem procent dyrare det senaste året och det brittiska pundet kostar idag 20 procent mer än för ett år sedan.

Det finns undantag: Ryska rubeln har blivit billigare

En Rubel kostar idag 20 procent mindre än för ett år sedan.

Billigare att bila på semestern

Annika Creutzer, privatekonomisk expert, påminner oss i Svenska Dagbladet att det har blivit billigare att bila på semestern tack vare oljepriset som har sjunkit den senaste tiden. Och att flygresor, trots att de påverkas av dollarkursen, ännu inte har blivit dyrare tack vare just oljepriset.

Ett urval av valutakurser - från 31/3 2015 (31/3 2014)

1 Euro = 9,29 kr (8,95 kr)

1 USD = 8,62 kr (6,51 kr)

1 Brittiskt Pund = 12,74 kr (10,83 kr)

1 Australisk Dollar = 6,57 kr (6,01 kr)

1 Thailändsk Baht = 0,265 kr (0,201 kr)

1 Rysk Rubel = 0,149 kr (0,183 kr)

1 Turkisk Lira = 3,31 kr (3,01 kr)

 

Källa: Riksbanken

 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Regeringen höjer skatter och sänker avdrag

1 minuts läsning

Idag (27/3) presenterade Finansminister Magdalena Andersson och vice finansminister Per Bolund regeringens skatteförslag till vårbudgeten: Höjd skatt på ISK och Kapitalförsäkring. Idag beskattas dessa sparformer genom att ett schablonbelopp räknas fram n...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)