Blandfonder är medicin mot oro

1 minuts läsning
Blandfonder är medicin mot oro

Claes Hemberg, Sparekonom Avanza, förklarar vad en blandfond är och varnar oss för vilka vi ska undvika.


Mer än 6 av 10 sparkronor har senaste fyra åren nysparats i blandfonder. Bara sedan 2010 uppgår nysparandet till 171 miljarder kronor i blandfonder. Efter finanskrisen har blandfonderna blivit spararnas säkerhetsbälte.

Börsen har gått som en berg-och dalbana senaste månaden. Det gör att spararna söker sig till tryggare fonder. Populärast brukar räntefonder vara. Men när Riksbanken nu sänkt räntan till 0 får vi nästan inget i dessa fonder.

Ett alternativ som är både en broms och gas är blandfonder. Finanskrisen placerade blandfonderna på fondtoppen med sin blandning av aktier och räntor. Fördelningen brukar vara minst 50/50 och vissa fonder placerar aktiv om fördelningen beroende på hur världsekonomin ser ut.

Bra blandfonder är som en krockkudde när börsen kraschar och bromsar upp farten när börsen går för fort. Men alla blandfonder gör inte det.

Vissa blandfonder har inte utlöst krockkudden senaste åren. Det innebär att fonderna fallit ungefär lika mycket som en ren aktiefond. Och de har inte stigit lika mycket som börsen heller. Sådana ska vi undvika.

KPA etisk blandfond 2 och AMF Balansfond är två som klarat sitt uppdrag. När börsen rasat ungefär 10 procent har fonderna bara fallit ungefär hälften. Då fyller blandfonderna sitt syfte. Var fonderna placerar kan skiljas åt mycket. Därför är det viktigt att se i vilka länder man placerar pengarna i. AMF Balansfond placerar drygt 60 procent i europeiska bolag. Eftersom Europa är ekonomiskt osäkert är det därför bättre att köpa KPA. De har en mindre andel Europa och mer Nordamerika och Storbritannien: två länder som ser ljusare ut.

Börsras kan ge många magsår och orolig sömn. Blandfonder är en medicin mot den oron. Men de är också ett bra val när pensionsåldern närmar sig.


Skriven av: Claes Hemberg
 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Från och med onsdag blir räntan 16,25 % på kvarskatten!

1 minuts läsning

På ditt skattekonto beräknas intäktsränta och kostnadsränta från och med dagen efter den dag då ett överskott eller ett underskott har uppkommit på kontot. Kostnadsräntan är inte avdragsgill och intäktsräntan är skattefri...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)