Bolånebubbla? Vad händer med bolåneräntan? Fortsätter börsen upp?

Lån / Bolåneräntor /
Bolånebubbla? Vad händer med bolåneräntan? Fortsätter börsen upp?

Maria Landeborn, Privatekonom SBAB, tror inte att vi har en bolånebubbla, tror på börsen och förväntar sig låga räntor ett år till. Hon ger oss här även några investeringstips och berättar om sin största privatekonomiska last.


Hur ser du på bostadsmarknaden just nu? Har vi en bolånebubbla på gång?

Nej, det tror jag inte. Prisuppgången på bostäder hänger ihop med växande befolkning, högre inkomster och lägre räntor. Framför allt har priserna stigit i storstäderna och dit kommer inflyttningen fortsätta samtidigt som det byggs alldeles för lite. Däremot kommer priserna inte fortsätta stiga som de gjort de sista femton åren, och det är viktigt att trenden med fler som amorterar fortsätter.

Bankerna har sänkt sina bolåneräntor de senaste veckorna. Vad tror du är anledningen till det och kommer de låga räntorna att hålla i sig framöver?

Riksbanken skruvade ner sin räntebana på sista mötet, och det har gjort att räntorna sjunkit. Dessutom har konkurrensen mellan bankerna hårdnat. Om våra prognoser slår in kommer de rörliga räntorna att vara låga i cirka ett år till. Räntor med längre bindningstider kommer att börja stiga lite tidigare.

Vad har du för tips för de som är orolig för att räntan på bolånen snart kommer att stiga?

Då tycker jag att man kan binda åtminstone en del av lånet. Det kostar nästan inget extra jämfört med att ha det rörligt, men tryggheten är större. När du försäkrat dig om månadskostnaden framöver kan du passa på att spara och/eller amortera. Då är lånet mindre den dag räntan stiger, och du har en buffert att ta av om inte inkomsten skulle räcka till. Binda bara inte lånet längre än du planerar att bo kvar, och förhandla med banken om räntan även när du binder.

Vad tror du om börsen framöver? Är det konstgjord andning som börserna lever på just nu med alla penningpolitiska stimulanser eller går det så bra för företagen som det verkar?

Jag tror på börsen! Visst har stimulanserna bidragit till uppgången, men man ska inte glömma bort att bolagen faktiskt tjänar bra pengar och att många har starka balansräkningar. Även om värderingarna stigit så är de inte historiskt höga. Jag är positiv, men jag tror att man ska sprida ut sina pengar på olika marknader och helst sprida ut sina köptillfällen också, till exempel genom att månadsspara.

Om du hade en miljon över idag och inte behövde dem på 10 år, hur skulle du investera dem?

Jag skulle placera cirka 100 000 kronor var i ett tiotal olika aktier som jag tror på långsiktigt. Ett par av de aktierna skulle vara investmentbolag som ger bra riskspridning och där man dessutom får deras portfölj till rabatt.

Har du själv några lån, och i så fall med bunden eller rörlig ränta? Amorterar du?

Jag har bolån och studielån. På bolånet har jag en del rörligt som jag kan amortera på om jag vill, men större delen har jag bundit i tre år. För tillfället fondsparar jag istället för att amortera. Boräntan är så låg att efter ränteavdraget kostar lånet inte mer än ett par procent om året. Jag tror att jag kan få bättre avkastning än så genom att spara i fonder och sedan amortera av en större summa längre fram.

Vilken är din största last när det kommer till privatekonomi?

Det är nog mina matvanor. Eftersom både jag och min man jobbar, tränar och har mycket på agendan blir det ofta ”take away”. Dessutom är jag matintresserad och tycker att det är roligt att gå ut och äta. Nedsidan är att det blir dyrt jämfört med att laga mat själv, men jag ser det som en period i livet. Man lever bara en gång!

Maria är 33 år gammal och privatekonom på SBAB där hon arbetar med frågor som rör sparande, bostäder, räntor och vardagsekonomi. Följ henne gärna på twitter.com/marialandeborn och bloggen på kronorochoren.sbabnyhetsrum.se.

Maria är också expert i Compricers expertpanel


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se
 

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Halvförsäkring, Volvo xc60
  • Lägst årskostnad 7 403 kr
  • Högst årskostnad 11 940 kr
  • Att spara 4 537 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin