Bolånebubbla? Vad händer med bolåneräntan? Fortsätter börsen upp?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Bolånebubbla? Vad händer med bolåneräntan? Fortsätter börsen upp?

Maria Landeborn, Privatekonom SBAB, tror inte att vi har en bolånebubbla, tror på börsen och förväntar sig låga räntor ett år till. Hon ger oss här även några investeringstips och berättar om sin största privatekonomiska last.


Hur ser du på bostadsmarknaden just nu? Har vi en bolånebubbla på gång?

Nej, det tror jag inte. Prisuppgången på bostäder hänger ihop med växande befolkning, högre inkomster och lägre räntor. Framför allt har priserna stigit i storstäderna och dit kommer inflyttningen fortsätta samtidigt som det byggs alldeles för lite. Däremot kommer priserna inte fortsätta stiga som de gjort de sista femton åren, och det är viktigt att trenden med fler som amorterar fortsätter.

Bankerna har sänkt sina bolåneräntor de senaste veckorna. Vad tror du är anledningen till det och kommer de låga räntorna att hålla i sig framöver?

Riksbanken skruvade ner sin räntebana på sista mötet, och det har gjort att räntorna sjunkit. Dessutom har konkurrensen mellan bankerna hårdnat. Om våra prognoser slår in kommer de rörliga räntorna att vara låga i cirka ett år till. Räntor med längre bindningstider kommer att börja stiga lite tidigare.

Vad har du för tips för de som är orolig för att räntan på bolånen snart kommer att stiga?

Då tycker jag att man kan binda åtminstone en del av lånet. Det kostar nästan inget extra jämfört med att ha det rörligt, men tryggheten är större. När du försäkrat dig om månadskostnaden framöver kan du passa på att spara och/eller amortera. Då är lånet mindre den dag räntan stiger, och du har en buffert att ta av om inte inkomsten skulle räcka till. Binda bara inte lånet längre än du planerar att bo kvar, och förhandla med banken om räntan även när du binder.

Vad tror du om börsen framöver? Är det konstgjord andning som börserna lever på just nu med alla penningpolitiska stimulanser eller går det så bra för företagen som det verkar?

Jag tror på börsen! Visst har stimulanserna bidragit till uppgången, men man ska inte glömma bort att bolagen faktiskt tjänar bra pengar och att många har starka balansräkningar. Även om värderingarna stigit så är de inte historiskt höga. Jag är positiv, men jag tror att man ska sprida ut sina pengar på olika marknader och helst sprida ut sina köptillfällen också, till exempel genom att månadsspara.

Om du hade en miljon över idag och inte behövde dem på 10 år, hur skulle du investera dem?

Jag skulle placera cirka 100 000 kronor var i ett tiotal olika aktier som jag tror på långsiktigt. Ett par av de aktierna skulle vara investmentbolag som ger bra riskspridning och där man dessutom får deras portfölj till rabatt.

Har du själv några lån, och i så fall med bunden eller rörlig ränta? Amorterar du?

Jag har bolån och studielån. På bolånet har jag en del rörligt som jag kan amortera på om jag vill, men större delen har jag bundit i tre år. För tillfället fondsparar jag istället för att amortera. Boräntan är så låg att efter ränteavdraget kostar lånet inte mer än ett par procent om året. Jag tror att jag kan få bättre avkastning än så genom att spara i fonder och sedan amortera av en större summa längre fram.

Vilken är din största last när det kommer till privatekonomi?

Det är nog mina matvanor. Eftersom både jag och min man jobbar, tränar och har mycket på agendan blir det ofta ”take away”. Dessutom är jag matintresserad och tycker att det är roligt att gå ut och äta. Nedsidan är att det blir dyrt jämfört med att laga mat själv, men jag ser det som en period i livet. Man lever bara en gång!

Maria är 33 år gammal och privatekonom på SBAB där hon arbetar med frågor som rör sparande, bostäder, räntor och vardagsekonomi. Följ henne gärna på twitter.com/marialandeborn

Maria är också expert i Compricers expertpanel

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Nya regler ger dig möjlighet till 50 000 skattefria kronor

2 minuters läsning

När du hyr ut en privatbostad, exempelvis din villa, ditt fritidshus, din bostadsrätt eller hyresrätt innebär det att du får betala 30 procent i skatt för hyresinkomsten. Du har dock rätt till ett schablonavdrag som tidigare låg på 21 000 kronor m...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)