Bopriser, amorteringsfrihet och banken med lägst ränta i maj

Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Bopriser, amorteringsfrihet och banken med lägst ränta i maj

Arbetslösheten kan få bopriserna på fall - men maj månad visar på viss återhämtning.

SBAB noterar i rapporten Bomarknadsnytt att priserna på bomarknaden har repat sig under maj månad. SBABs chefsekonom Robert Boije säger i en kommentar till rapporten att bopriserna väntas stå stilla eller öka något. Blir coronakrisen utdragen och arbetslösheten ökar oväntat mycket så kan det bli betydligt mer negativt enligt banken. 

I Stockholm steg huspriserna i Maj med 0,3 procent jämfört med föregående månad enligt SBAB Booli House Price Index. Samtidigt rapporterar Hemnet rekord i besöksstatistik under april månad, med en ökning med 17 procent jämför med april året innan.  

Mer om bostadspriser kan du läsa här: Bostadspriserna backar i april - upp på årsbasis

Siffran 17 procent återkommer även i Hemnets köpbarometer för juni. 17 procent av de som planerar att köpa bostad räknar med att bopriserna stiger de kommande 6 månaderna. Det kan jämföras med läsarna av Compricers nyhetsbrev. I ”veckans fråga ” i slutet av maj spådde 13 procent stigande bopriser de kommande 6 månaderna. 

Amorteringsfrihet. Omkring 110 000 bolånekunder har fått amorteringsfrihet hos de svenska storbankerna mellan den 17 mars och den 22 maj, enligt Finansinspektionen. Det är ett lägre antal än förväntat. Den senaste tiden har ansökningarna avtagit: ”Såväl räknat i antal som i lånevolym ligger ansökningarna under vad bankerna hade förväntat”, skriver Finansinspektionen. 

Den 17 mars gick Finansinspektionen ut med information om att inkomstbortfall på grund av coronaviruset är ett giltigt skäl för att få amorteringsfrihet på bolån. I början på april utökade Finansinspektionen lättnaden genom att ge bankerna möjlighet att erbjuda alla som vill att slippa amortera på sitt bolån. Läs mer om amorteringsfrihet här >>

Den genomsnittliga snitträntan för rörliga bolån (3-mån) hos bankerna var 1.53 procent under maj månad. Snitträntan visar vilken genomsnittlig ränta alla nya kunder fick under föregående månad hos respektive bank. Bankernas listränta, deras officiella pris på ditt bolån, är den ränta du får om du inte förhandlar dvs om du inte får en ränterabatt. Du ska inte betala den räntan! Då betalar du för mycket.

Högst snittränta i maj hade Länsförsäkringar med 1,77 procent och lägst snittränta hade Landshypotek med 1,33 procent.

Så se över ditt bolån och din ränta redan idag för att se hur den står sig i relation till bankernas snittränta. Vill du ha hjälp med att hitta lägst ränta och med att byta bank så hjälper vi dig gärna kostnadsfritt. Vill du låna till ny bostad? Omförhandla ditt bolån? Eller ansöka om lånelöfte?


Skriven av: Christina Sahlberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.sahlberg@compricer.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Var kommer stödpaketets 1 400 miljarder från?

1 minuts läsning

En mycket intressant fråga från en av våra läsare. Nedan svarar expert Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden, och ny expert i Compricer Expertpanel. Det enkla svaret på frågan är att Riksbanken skapar pengarna. I Sverige ä...

Föregående artikel