Bör jag förändra mitt sparande till följd av coronakrisen?

Spara pengar /
3 minuters läsning
Bör jag förändra mitt sparande till följd av coronakrisen?

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, ger oss här sina råd om sparande i osäkra tider. Gör en budget, se över din buffert, fortsätt ditt månadssparande och se över dina avtal är hennes tips.


I dagarna landar lönen på mångas konton. För det flesta av oss samma summa som vanligt, men för en hel del har coronavirusets framfart ändå inneburit att kommande månaders inkomster är betydligt mer osäkra än vad de bara var för ett par veckor sedan. 18 000 människor har redan blivit varslade om uppsägningen och tiotusentals människor har blivit permitterade. 

Förhoppningen är såklart att detta inte ska övergå till arbetslöshet, men visst är situationen betydligt mer osäker än vanligt för många människor. Så ska man lägga om sitt sparande?

Många kommer spara mer

Hur man ska tänka med lönen beror självklart på vilken arbetssituation man befinner sig i. Jobbar du i en bransch där risken för permitteringar/varsel är hög, bör du ta tillfället i akt och se över vilka marginaler du har och även spara lite extra om du kan. Det handlar om att skapa dig en så bra ekonomisk flytväst som möjligt. Och även om du inte direkt påverkas av coronakrisen skadar det inte att ta tillfället i akt att ge din ekonomi lite extra uppmärksamhet. Om inte annat har vi alla blivit påminda om att vår vardag inte är något vi ska ta för givet.

Oavsett ekonomiska situation kommer sannolikt majoriteten av oss vara mer sparsamma än vanlig kommande veckor. Vi kan knappast boka sommarens semesterresa och vi håller oss i princip bara hemma. Visst kan e-handel väga upp en del, men faktum kvarstår; det behövs helt enkelt inte speciellt mycket nya kläder för att vara representativ på hemmakontoret. Vi ska dock inte glömma att vi nu mer än någonsin har möjlighet att stödja vårt lokala butik, café, restaurang och liknande. Men självklart bara om privatekonomin tillåter.

Men kanske inte på samma sätt som vanligt

Månadsspara bör man alltid göra och är du långsiktig bör du fortsätta med ditt sparande i breda fonder/aktier. Att sluta bara för att börsen fallit kraftigt är en rent ut sagt dålig strategi, eftersom du då enbart tenderar att köpa när börsen står högt, men sälja när den står lågt. Det kommer inte göra dig rik.

Samtidigt ska man vara ödmjuk inför att arbetssituationen för många människor har förändrats på bara ett par veckor och tillhör du denna grupp, då bör du framför allt fylla på ditt buffertsparande. Samma sak gäller om du befarar att din jobbsituation kan komma att förändras om detta blir mer långvarigt. Att då skicka in pengar som du snart kan behöva på börsen, kan bli väldigt fel.

Om jag saknar ordentlig buffert?

Då får du vända på varje sten och gå igenom både dina fasta och dina löpande kostnader. Här får du vara relativt skoningslös och skära ned på allt som är nice to have snarare än need to have. Det kan handla om att byta till ett billigare elavtal, säga upp abonnemang som netflix och spotify, skära ned på all form av utemat och så vidare. Det kanske låter hårt men en ordentlig buffert måste komma först. Det är vår privatekonomiska flytväst.

3 tips till dig som snabbt måste få ned dina utgifter

  • Använd dig av Konsumentverkets budgetkalkyl för att överblick över vilka kostnader du har och vad som är en rimlig summa för ett hushåll att spendera på olika utgiftsposter en vanlig månad,
     
  • Har du bolån? Kontakta din bank och se över möjligheten till att få amorteringsbefrielse under denna period. Finansinspektionen har uppmanat bankerna att vara generösa med att bevilja uppehåll från amortering till följd av coronarelaterat inkomstbortfall.
     
  • Använd dig av jämförelsetjänster som Compricer för att se över om du kan sänka dina utgifter vad gäller t.ex. bolån, elavtal, bilförsäkring m.m.


Vilka är dina tips för att snabbt få ner utgifterna?


Skriven av Johanna Kull, sparekonom på Avanza och expert i Compricers Expertpanel

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Det är aldrig dags för panik

5 minuters läsning

Jag lyssnade på podden Dumma människor här om dagen som handlar om hur vi ofta gör tankevurpor när vi agerar. Jag har skrivit om tankevurpor tidigare bland tex här: Helt naturligt och irrationellt att vi bunkrar toapapper. Nedan följer några förslag ...

Föregående artikel