Borg sa nej till ISK-pension, vad säger du Magdalena?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Borg sa nej till ISK-pension, vad säger du Magdalena?

Magdalena Andersson flaggade tidigare för att stora förändringar är att vänta i vårbudgeten som presenteras den 15 april i år. Kan man hoppas på en ISK-pension?


Som de allra flesta nu vet är att avdragsrätten för privat pensionssparande tas bort vilket partierna är helt överens om. Pensionssparandet gynnade endast de med högre inkomst och var dyrt för statskassan.

Vad alla också är överens om är att vår pension blir låg om vi inte sparar extra – framförallt för de som inte har tjänstepension. Runt hälften av sin lön är rimligt att förvänta sig utan tjänstepension. Att spara till sin pension är alltså viktigt.

Idag uppmanas alla att öppna ett Investeringssparkonto (ISK) för att pensionsspara, vilket är helt rätt. Men jag, liksom Fondbolagens förening, tycker att det bör finnas någon typ av subvention av privat pensionssparande. Ett förslag är att avkastningsskatten skulle ligga på 15 procent för att stimulera sparandet (istället för 30 procent som det är idag*). Kontot skulle vara ”låst” tills dess spararen uppnår pensionsålder.

Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening, skriver: ”Det är nödvändigt att stimulera privat pensionssparande för att ge incitament till sparande som kompletterar allmän- och tjänstepension. Regeringen bör överväga vilka signaler slopade incitament för privat pensionssparande sänder. Det finns en risk att det skapar en falsk trygghet i att övriga pensioner är allt som behövs”.

Så vad säger du Magdalena? Är det inte dags att införa ISK-pension?

*Idag är skatten 30 % på schablonintäkten. Schablonintäkten räknas ut genom att multiplicera kapitalunderlaget med statslåneräntan.

Ps. Glöm inte att avsluta ditt privata pensionssparande. Gör du inte det kommer dina sparade pengar att beskattas två gånger! Läs mer här: Sluta spara till din privatpension nu.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Galet stor skillnad på elpriserna per timme under 2014

1 minuts läsning

Elen kostade 1662 procent mer under den dyraste timmen än den gjorde under den billigaste timmen Den dyraste månaden 2014 var september (≈33,5 öre/kWh) Den billigaste månaden 2014 var mars (≈23,5 öre/kWh)   Den dyraste veckan för elo...

Föregående artikel