Börja spara i fonder! Det är inte svårt.

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Börja spara i fonder! Det är inte svårt.

I förra veckan fick jag frågan om mina bästa tips för att spara i fonder av en tidning. Jag satte genast igång och skrev ner dem - och vill dela dem med er också.


I artikeln är jag tydlig med att man inte behöver kunna massa om fonder och aktier för att spara framgångsrikt. Siffror visar på att nästan ingen, inklusive proffsen, slår marknaden över tid - hur duktiga de än är. Att köpa marknaden (dvs indexfonder) är alltså bättre än att försöka välja ut några aktier eller fonder som du tror på. Studier visar på att knappt 1 procent av alla lyckas slå index över tid.
 
Köp alltså indexfonder med låga avgifter, gärna globala, för grym riskspridning!

1. Gör det bara!
Att komma igång är det svåraste. Så öppna ett Investeringssparkonto (ISK) i dag och sätt upp ett autogiro med överföring varje månad. Har du inte möjlighet att spara mycket är 100 kronor att börja med en bra start. Därefter kan du öka sparandet när du har möjlighet. 

2. Välj fonder.
Välj ut två globala indexfonder med låga avgifter (under 0,5 %). Kanske också en europeisk och en svensk för överkurs. Det räcker gott och väl och du får en bra riskspridning och ett bra långsiktigt sparande.

3. Bestäm risknivå.
Om du sparar kortare än 3-4 år bör det mesta av dina sparpengar ligga i ett sparkonto eller i en korträntefond, en fond som inte avkastar mer än sparkontot men som också har en väldigt låg risk. Sparar du på längre sikt tycker jag att du ska ha 100 procent aktiefonder. Högre risk men också möjlighet till högre avkastning. Sätt inte in en stor summa vid ett tillfälle, bättre att sprida risken genom att månadsspara. Då köper du i både upp och nedgångar. Både dyrt och billigt.

4. Jämför fonder.
På sajten Morningstar.se finns det bra jämförelser där du kan se vilka fonder som följer ett visst index. Det finns också ofta mycket bra information på fondernas faktablad som du kan läsa på. Väljer du globala indexfonder behöver du inte göra detta.

5. Låt dig inte luras.
Gå inte på bankrådgivarnas tips om att spara i andra fonder – de har lika lite koll som du på hur världen kommer att utvecklas, det vill säga ingen koll. De vill sälja sina fonder som de tjänar bra med pengar på. Det är helt naturligt, men ingen fördel för dig.

6. Sätt upp mål.
Det är lättare och roligare att spara med ett tydligt mål. Är det till din pension du sparar kan du döpa ditt ISK till ”Min pension”. Är det för att ha en insats till en bostad du vill köpa om fem år, döp ditt konto till ”Min bostad”.

7. Beröm dig själv.
Ge dig själv en klapp på axeln när du har kommit igång. Gläd dig över att du har ett sparande, har koll och har ett mål. 

8. Tänk på framtiden.
Se inte ditt sparande som att du avstår från konsumtion just nu för att kunna använda det imorgon. Du får ränta på ditt sparande (värdet går upp) och ränta-på-ränta-effekten är fantastisk – 100 kronor i dag kommer att bli tusenlappar i framtiden.

9. Sälj inte när kurvan går ner.
Förbered dig genom att förstå att ditt sparande kommer att gå upp och ned under tiden du sparar. Du ska inte sälja när det går ner. Utan fortsätt bara att månadsspara så kommer investeringen att gå upp på lång sikt och du kommer att köpa fonder både i upp och nedgångar.

10. Var inte rädd.
Om du tycker det är obehagligt att se dina pengar minska i värde – strunta i att titta på dem hela tiden. Titta in en gång om året.

11. Säkra upp. När du börjar närma dig ditt sparmål och vet att du inom några år kommer att behöva ta ut ditt sparande, kan det vara bra att sälja av lite aktiefonder till förmån för räntefonder. Då säkrar du upp pengarna så att börsen inte just har gått ner när du ska ta ut pengarna.

12. Extra buffert. Det är bra att ha en buffert med ett sparande på ett sparkonto för sådant som du kan behöva inom några år. Glöm inte att sätta dina sparpengar på ett sparkonto som har ränta – det vill säga inte hos storbanken. Men ha inte för mycket pengar där, det ger dig låg avkastning. Pengar du sparar på längre sikt ska du ha i fonder.

Lycka till!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

4 tips – så maxar du skatteåterbäringen!

3 minuters läsning

Hur mycket pengar varje person får tillbaka på återbäringen skiljer sig såklart. Kanske blir det några extra slantar, eller många. Det är också fullt möjligt att man möts av andra sidan av myntet, och istället får betala t...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)