Börjar det bli dags att ta fram snöskotern? Har du en giltig försäkring?

Börjar det bli dags att ta fram snöskotern? Har du en giltig försäkring?

En snöskoterförsäkring fungerar ungefär som en bilförsäkring men det finns ett antal punkter som är viktiga att känna till och förstå inför säsongen.


Enligt siffror från Transportstyrelsen så är lite mindre än 1 procent av alla snöskotrar som är inregistrerade i trafik oförsäkrade. Till den siffran kan man även addera ett betydande antal skotrar som körs både avställda och oförsäkrade. ”Ofta vill man inte lägga ner vare sig stora pengar eller tid på en försäkring till en skoter som bara körs ett fåtal gånger per år”, säger Fredrik Lilliehöök, produktchef för snöskoter på Svedea. ”Men det förekommer även att man ställer på sin skoter när säsongen drar igång men glömmer sen att registrera den ur trafik hos Transportstyrelsen när skotersäsongen är slut och samtidigt struntar i att betala sin försäkring eftersom man anser att skotern står parkerad och inte används. I det läget blir snöskotern oförsäkrad och man får då betala dyra avgifter till Trafikförsäkringsföreningen som följd” avslutar Fredrik.

 

Hur fungerar en snöskoterförsäkring?
En snöskoterförsäkring fungerar i princip som en bilförsäkring. För att få köra med din skoter är det obligatoriskt med en trafikförsäkring. Sedan kan du även välja att utöka försäkringen till en halvförsäkring eller till en helförsäkring.

De flesta bolag erbjuder en så kallad årsförsäkring vilket innebär att försäkringen gäller året runt med samma omfattning men att man betalar den större delen av årspremien under vintern och en betydligt lägre del av årspremien under lågsäsongen. På så vis kan man ha snöskotern i trafik året om och man slipper bekymra sig för av- och påställning och risken att bli oförsäkrad.

Trafikförsäkring måste du ha enligt lag. Den ersätter dig och dina passagerare om ni råkar ut för en trafikolycka. Om du krockar med någon ersätts även skador du orsakar på andra personer, andra fordon eller saker.

I halvförsäkringen ingår den lagstadgade trafikförsäkringen och försäkring mot stöld, brand, rättskydd, räddning och glasruteskador. Hos vissa bolag ingår även en maskinförsäkring.

Med en helförsäkring får du, förutom det som ingår i halvförsäkringen, också en vagnskadeförsäkring. Vagnskadeförsäkringen ersätter yttre skador på din snöskoter om du krockar eller om skotern skadas genom en annan yttre olyckshändelse, till exempel vid skador som uppstår när du transporterar snöskotern på ett släp. Försäkringen täcker också skadegörelse.

Tilläggsförsäkring erbjuds hos vissa bolag och omfattar en extra förar- och passagerarolycksfallsförsäkring och krishantering. Tilläggsförsäkringen kan även höja ersättningsbeloppet för tillbehör och utrustning som du har till din snöskoter. Även stilleståndsersättning kan erbjudas som innebär att du får kontant ersättning när skotern står på verkstad i samband med en försäkringsskada.

Tillbehör och utrustning
Försäkringen omfattar, förutom den försäkrade snöskotern, oftast även utrustning och tillbehör till din snöskoter, till exempel pulka eller kälke. Tänk på att ersättningsbeloppet kan variera mellan olika bolag. Har du mycket eller dyrbar utrustning erbjuder vissa bolag en tilläggsförsäkring så att ersättningsbeloppet höjs upp till 50.000 kronor.

Vad påverkar priset?
Priset är ofta kopplat till snöskoterns motorstyrka och ålder. Vilken ålder föraren har är också en viktig parameter.

Vem får köra snöskoter?
Du måste vara minst 16 år gammal och ha ett förarbevis för snöskoter utfärdat efter 1/10 2009. Har du ett traktorkort eller körkort utfärdat första gången före år 2000 får du också köra snöskoter.

Ett körkort (oavsett behörighet) eller traktorkort utfärdat från 1/1 2000 ger rätt att köra snöskoter inom ramen för organiserad turistverksamhet (snöskotersafari).

Var får du köra snöskoter?
Körning med snöskoter i snötäckt terräng är i grunden tillåten men det finns vissa begränsningar i t.ex. nationalparker, naturreservat och i skidanläggningsnedfarter eller i anslutning till dessa.

Mer information om var du får köra snöskoter och vem som får köra snöskoter finns på Nationella Snöskoterrrådets hemsida

Vill du ha hjälp med att hitta den bästa snöskoterförsäkringen?
Ring oss på 08-5000 2000 eller fyll i dina uppgifter här så letar vi upp den bästa snöskoterförsäkringen till dig, ringer upp dig och hjälper dig att teckna försäkringen om du önskar.


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Trafikförsäkring, Chevrolet avalanche
  • Lägst årskostnad 7 409 kr
  • Högst årskostnad 12 013 kr
  • Att spara 4 604 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin