Börshype? Bubbla? Annorlunda denna gång?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Börshype? Bubbla? Annorlunda denna gång?

Jag pratade om börsen och det stora intresset börsen har dragit till sig på senare tid hos placera. Vi pratade om börspsykologi. Och om vikten att ha en plan. En plan för när det vänder.

Flockmentalitet
Vi pratade om hur svårt det är att vända, stanna upp och kanske springa åt ett annat håll när alla man hör om eller läser om springer åt ett håll. Hur svårt det är att inte köpa en aktie som har gått upp rejält den senaste tiden.

Konfirmeringsbias
Vi pratade om hur vi ser fakta som stämmer överens med vår övertygelse dubbelt så ofta som vi ser fakta som bevisar oss fel. Vi är ofta helt blinda för det vi inte letar efter. Står du inför ett aktie/fondköp ska du istället försöka hitta fakta som säger att du inte ska köpa aktien/fonden.

Övertro
Vi pratade om att det är lätt att tro att vi är bättre på att välja ut aktier och fonder än gemene man. Vi tror att eftersom vi lyckats slå index detta år så kommer vi att fixa det även åren som kommer. Men den som lyckas har ofta tur. Men det går mot vår natur att inte tillskriva oss skicklighet när våra prognoser slår in, och att inte skylla på saker utanför vår kontroll när prognoserna inte slår in. 


Jag gav också 8 tips för den som är ny på börsen. Bra tips även för de som varit med ett tag:

 1. Du kommer inte att bli snabbt rik. Dom du läser om är undantagen. Investera alltid långsiktigt. Då blir du rik!
   
 2. Diversifiering diversifiering diversifiering. Sprid riskerna genom att investera i många olika bolag, i många olika industrier och i många olika länder.
   
 3. Låna inte till aktieköp. Att sitta kvar med ett lån när ett aktieköp har gått dåligt är inte kul och kan skapa en hel del ångest.
   
 4. Din bas bör ha globala indexfonder. Tänk på att du troligtvis inte kommer att slå index genom stockpicking eller genom att välja specifika fonder. Under 1 procent av alla som försöker gör det.
   
 5. Tajma inte marknaden. Det är i stort sätt omöjligt och kommer resultera i att du förlorar mer än du vinner. Månadsspara både i upp och nedgång.
   
 6. Ha aldrig pengar på börsen som du behöver inom 3 år. Dessa pengar ska sitta på ett sparkonto med ränta.
   
 7. Sälj inte i nedgång. Köp istället om du kan.
   
 8. Om du känner att du inte kan sitta still om börsen rasar bör du minska på risken genom att ha mindre pengar där.


Här kan ni se hela samtalet (15:55 min)


Eller lyssna på det här via soundcloud >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Från och med idag kan du (kanske) se din deklaration

2 minuters läsning

3-9 mars: E-deklarationerna skickas ut till dig som har en digital brevlåda.   15 mars-15 april: Fysiska deklarationer skickas ut.   16 mars: Deklarationen öppnar. I appen eller på skatteverket.se. Nu kan alla se sin deklaration.   30 mars: Om d...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)