Börsorolig? De flesta av er ska INTE sälja!

Privatekonomi /
Börsorolig? De flesta av er ska INTE sälja!

De flesta av oss får ont i magen när vi ser våra sparpengar sjunka i värde. Men, innan du agerar och säljer i panik, tänk på följande.

De senaste dagarna har börserna runt om i världen reagerat på handelskriget mellan USA och Kina. Förra veckan hotade Donald Trump Kina med nya importtullar och Kina svarade i måndags med att statliga bolag inte ska köpa amerikanska jordbruksprodukter och en försvagning av Kinas valuta. Marknaden reagerade direkt med sjunkande börser. Vi har nu fått se tre dagar med rejält sjunkande kurser på Stockholmsbörsen och många blir oroliga för sina sparpengar. Idag onsdag är det uppåt på Stockholmsbörsen strax före lunch.

Så hur ska man tänka? Ska man sälja nu? Hur rädd ska man vara?

Att vi blir rädda när börsen sjunker är inte konstigt. Vi reagerar nämligen mycket starkare när vi förlorar pengar än när vi vinner pengar. Och media vet om detta. Vi får läsa betydligt fler artiklar om börsras än vi får om börsuppgång. Och visst reagerar du mer negativt idag, när du ser värdet på dina sparpengar sjunka, än vad du reagerade positivt när du såg värdet gå upp tidigare i år?

Att börsen går upp och ner, det vet vi. Och den har gått upp ett bra tag nu. Vi som har investerat i fonder och aktier har de flesta av oss sett vårt kapital öka rejält. Men det man ska vara medveten om när man investerar på börsen är just att den går upp men den går också ner. Det är mer regel än undantag. Och det är därför man inte ska ha pengar där som man behöver inom några år. Man vill inte behöva sälja, för att man behöver pengarna just nu, när värdet har gått ner. 

Och eftersom börsen går upp och ner, och historiskt alltid i genomsnitt gått upp, så vänder en nedgång upp efter ett tag. Det betyder alltså att om du inte säljer nu så kommer uppgången till slut. Studier visar att de som försöker tajma marknaden, och alltså försöker köpa och sälja utifrån vad de tror kommer att hända eller utifrån vad som händer, förlorar i genomsnitt mer och gör sämre val än de som sitter still.

Så mina tips är: 

 • Har du pengar på börsen som du behöver inom 1-3 år - sälj lite. Dessa pengar ska aldrig vara på börsen utan ska sitta på ett sparkonto med ränta.
   
 • Sparar du på längre sikt än 3 år? Sälj inte. Det kommer att gå upp igen. Och risken är högre att du förlorar pengar genom att sälja och köpa än att sitta still. Men var beredd på att det kanske rasar betydligt mer än vad det gjort hittills innan uppgången kommer.
   
 • Passa på att se över vad du sparar i för aktier och/eller fonder. Sprid dina risker genom att köpa olika branscher och marknader. Se till att dina fonder har låga avgifter. Köp gärna globala indexfonder med låga avgifter.
   
 • Och du, om du månadssparar är det just nu du INTE ska sluta med det. Det är nu du köper “billigt”. Du kanske tom kan passa på att köpa lite extra?
   
 • Det viktigaste av allt - du måste känna efter själv. Om du inte klarar av att se dina pengar sjunka i värde på börsen utan att agera i panik så kanske du inte ska ha dom där. Och även om historien visar på en genomsnittlig uppgång på mellan 7-8 procent per år på Stockholmsbörsen så vet vi inget säkert om framtiden.Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Halvförsäkring, Ford fcc transit custom
 • Lägst årskostnad 2 914 kr
 • Högst årskostnad 6 540 kr
 • Att spara 3 626 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Så lurar du hjärnan att spara pengar
Så lurar du hjärnan att spara pengar
Tjäna pengar på pengar!
Tjäna pengar på pengar!
Bolån till fritidshus - detta gäller
Bolån till fritidshus - detta gäller

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin