Börsorolig? De flesta av er ska INTE sälja!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Börsorolig? De flesta av er ska INTE sälja!

De flesta av oss får ont i magen när vi ser våra sparpengar sjunka i värde. Men, innan du agerar och säljer i panik, tänk på följande.

De senaste dagarna har börserna runt om i världen reagerat på handelskriget mellan USA och Kina. Förra veckan hotade Donald Trump Kina med nya importtullar och Kina svarade i måndags med att statliga bolag inte ska köpa amerikanska jordbruksprodukter och en försvagning av Kinas valuta. Marknaden reagerade direkt med sjunkande börser. Vi har nu fått se tre dagar med rejält sjunkande kurser på Stockholmsbörsen och många blir oroliga för sina sparpengar. Idag onsdag är det uppåt på Stockholmsbörsen strax före lunch.

Så hur ska man tänka? Ska man sälja nu? Hur rädd ska man vara?

Att vi blir rädda när börsen sjunker är inte konstigt. Vi reagerar nämligen mycket starkare när vi förlorar pengar än när vi vinner pengar. Och media vet om detta. Vi får läsa betydligt fler artiklar om börsras än vi får om börsuppgång. Och visst reagerar du mer negativt idag, när du ser värdet på dina sparpengar sjunka, än vad du reagerade positivt när du såg värdet gå upp tidigare i år?

Att börsen går upp och ner, det vet vi. Och den har gått upp ett bra tag nu. Vi som har investerat i fonder och aktier har de flesta av oss sett vårt kapital öka rejält. Men det man ska vara medveten om när man investerar på börsen är just att den går upp men den går också ner. Det är mer regel än undantag. Och det är därför man inte ska ha pengar där som man behöver inom några år. Man vill inte behöva sälja, för att man behöver pengarna just nu, när värdet har gått ner. 

Och eftersom börsen går upp och ner, och historiskt alltid i genomsnitt gått upp, så vänder en nedgång upp efter ett tag. Det betyder alltså att om du inte säljer nu så kommer uppgången till slut. Studier visar att de som försöker tajma marknaden, och alltså försöker köpa och sälja utifrån vad de tror kommer att hända eller utifrån vad som händer, förlorar i genomsnitt mer och gör sämre val än de som sitter still.

Så mina tips är: 

 • Har du pengar på börsen som du behöver inom 1-3 år - sälj lite. Dessa pengar ska aldrig vara på börsen utan ska sitta på ett sparkonto med ränta.
   
 • Sparar du på längre sikt än 3 år? Sälj inte. Det kommer att gå upp igen. Och risken är högre att du förlorar pengar genom att sälja och köpa än att sitta still. Men var beredd på att det kanske rasar betydligt mer än vad det gjort hittills innan uppgången kommer.
   
 • Passa på att se över vad du sparar i för aktier och/eller fonder. Sprid dina risker genom att köpa olika branscher och marknader. Se till att dina fonder har låga avgifter. Köp gärna globala indexfonder med låga avgifter.
   
 • Och du, om du månadssparar är det just nu du INTE ska sluta med det. Det är nu du köper “billigt”. Du kanske tom kan passa på att köpa lite extra?
   
 • Det viktigaste av allt - du måste känna efter själv. Om du inte klarar av att se dina pengar sjunka i värde på börsen utan att agera i panik så kanske du inte ska ha dom där. Och även om historien visar på en genomsnittlig uppgång på mellan 7-8 procent per år på Stockholmsbörsen så vet vi inget säkert om framtiden.
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

“Soffliggarelen är dyr”

1 minuts läsning

Vi pratar om: att om du inte har gjort ett eget val av elavtal så har du ett anvisningsavtal - som kostar i genomsnitt 30 procent mer än ett vanligt avtal. I värsta fall 60 procent mer.   att du inte kan välja elnätsbolaget men att det finns runt 100 olika...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)