Börsras – vad ska man göra?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Börsras – vad ska man göra?

En majoritet av det brittiska folket röstade för att lämna EU i förra veckan. Och reaktionerna på finansmarknaderna lät sig inte vänta med börsfall som konsekvens. Hur ska man som privatsparare agera nu?


I måndags, som var första dagen som stockholmsbörsen var öppen efter omröstningen, fick vi se ett fall på runt åtta procent. Det är det största fallet en specifik dag sedan 1987 om man tittar på det bredare indexet OMXSPI. I går stabiliserades det något med en uppgång på drygt två procent (OMXSPI). Och idag öppnade samma index på plus en procent.

Kan det rasa mer? Eller går det upp nu?
Ja är svaret på båda frågorna. Men vi kan bara gissa när och hur mycket och om det blir värre innan det blir bättre. Det troliga är att vi har veckor framför oss med en skakig marknad där kurserna kan komma att falla och stiga om vartannat. Och trenden just nu på börsen är nedåt, med eller utan Brexit.

Veckans börsfall hände inte för att vår-, Europas- eller företagens ekonomi har blivit sämre de senaste dagarna utan för att finansmarknaden ogillar osäkerhet. Britternas utträde ur EU kommer att påverka ekonomin ”på riktigt” framöver men på vilket sätt, när och hur kraftigt kan vi endast spekulera kring. Och när Brexitoron har lagt sig så dyker det upp nya orosmoln som börsen går bananas över. Så fungerar det. Alltid.

Det är svårt att råda andra när börsen faller. Alla investerar med olika mål, på olika sätt, med olika lång tidshorisont och har olik riskvilja. Men de flesta av oss investerar inte på börsen kortsiktigt utan på längre sikt, och då är det generella rådet att inte agera i panik. Försök till att tajma marknaden resulterar ofta i dåliga affärer liksom att agera känslomässigt.

Fortsätter börsen som den gjort historiskt kan vi räkna med en avkastning, i genomsnitt, på runt sju procent per år – på lång sikt. MEN! Alla som investerar på börsen måste vara medvetna och förberedda på att det svänger kraftigt. Vissa år får man se sitt kapital minska rejält och under vissa perioder får man ingen avkastning alls. Kan man leva med det utan att agera är en bra fråga att ställa sig.

Har du idag pengar på börsen som du behöver inom några år? Då bör du fundera på att sälja lite och ”säkra upp” pengarna. Eller låta dem vara kvar på börsen med kunskapen om att aktierna/fonderna kan vara mindre värda när du behöver sälja dem.

Beroende på vilken risk man känner att man vill ha kan man välja att ha tex 50 procent i aktier och 50 procent i räntor (korta räntefonder eller sparkonto), även för långsiktigt sparande. Då blir nedgångar liksom uppgångar mindre kraftiga. Bestäm dig för vilken risk du känner är lagom och håll dig till det. Går börsen upp säljer du lite aktier/fonder för att fortsätta ligga 50/50. När börsen går ner köper du aktier/fonder för att ligga kvar 50/50. Resultatet blir att du köper ”billigt” och säljer ”dyrt”.

Mitt förhållningssätt är att endast ha pengar på börsen som jag kan vara utan en lägre tid – 5 år eller mer. Buffertpengar har jag på ett sparkonto hos en nischbank med insättningsgaranti där jag får en låg ränta och pengarna är ”säkrade”. I och med att pengarna jag har på börsen är investerade på lång sikt, agerar jag inte när börsen sjunker. Jag fortsätter att månadsspara som vanligt och köper alltså både i upp och nedgång. Och jag väljer billiga globala aktiefonder för att sprida riskerna och hålla avgifterna nere.

Det är min strategi som jag känner mig lugn med. Fundera över vilken strategi som passar dig så kommer det kännas betydligt bättre när marknaden svänger. Du slipper agera i affekt eftersom du har en plan du håller dig till.

Lycka till!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Fem viktiga aspekter i din hundförsäkring

1 minuts läsning

Förra året betalade svenska husdjursägare 3,1 miljarder i försäkringspremier vilket är dubbelt så mycket som för tio år sedan. Försäkringarna för våra hundar har stigit i pris i takt med att kostnaderna för djurvå...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)