Vill du ha hjälp? Ring oss! 08-5000 2000

Bra där! Fler väljer indexfonder. Och tjänar pengar!

Spara pengar / Aktiedepå /
Bra där! Fler väljer indexfonder. Och tjänar pengar!

Svenska Dagbladet (SvD) skriver att över 10 miljarder kronor har flyttats från bankerna till deras kunder just för att fler väljer indexfonder.

De senaste 10 åren har den totala förmögenheten i aktiefonder gått upp från 1 800 miljarder kronor till 2 800 miljarder kronor, enligt statistik från Fondbolagens förening. Men det handlar inte om nysparande utan nästan hela ökningen beror på börsuppgången under perioden. Under dessa år har sverigefonder stigit med över 150 procent och globalfonder med runt 140-160 procent. Värt att tänka på när vi nu har magont över att börsen sjunker.

Men nu till den goda nyheten: Sparandet i indexfonder har ökat. Ni som har läst mina artiklar om börsen tidigare vet att jag tycker att 99 procent av alla ska spara i indexfonder. Varför? Jo för att de, i genomsnitt, över tid slår aktivt förvaltade fonder. Jo, det är vetenskapligt bevisat.

Enligt fondbolagens förening låg sparandet i indexfonder på 62 miljarder kronor i slutet på 2009. Idag är den siffran 502 miljarder kronor. SvD skriver att justerat för en börsuppgång på cirka 150 procent ger det ett nettoinflöde i indexfonder på 350 miljarder kronor. Sparandet i indexfonder har alltså ökat samtidigt som sparare har valt bort aktiv förvaltning.

SvDs granskning visar att skillnaden i avgift mellan aktiv och passiv förvaltning är omkring 1 procent. Räknat på 350 miljarder blir det över 3 miljarder som flyttas från bankerna till spararna bara i år. Tittar man på tio år så handlar det uppskattningsvis mellan 10 och 20 miljarder kronor som spararna har tjänat på att välja indexfonder istället för aktiv förvaltning.

SvDs jämförelser mellan storbankernas aktivt förvaltade Sverigefonder och storbankernas svenska indexfonder visar på det som alla studier visar på: Indexfonder slår aktivt förvaltade fonder över tid. Visst, det finns undantag, men de är just undantag. 

Mina tips för att enkelt komma igång med ett bra långsiktigt sparande på börsen:

 1. Öppna ett Investeringssparkonto (ISK).
   
 2. Välj 2 globala indexfonder (då sprider du riskerna och investerar i alla världens företag).
   
 3. Sätt upp ett månadssparande - ett autogiro från lönekontot till ditt ISK. 100 kronor är bättre än inget.
   
 4. Fira när det är gjort och njut av att ha ett bra långsiktigt sparande!Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se

 


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Översikten är skapad för dig som föredrar en överskådlig vy över räntorna och de olika bindningstiderna.

Aktuella sparkontoräntor

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Om du vill sortera i tabellen klickar du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Tabellen nedan visar räntans bindningstid, notera att vissa av aktörerna erbjuder rörlig ränta för konton som är bundna. För att få mer information om de olika kontona jämför och se vilket sparkonto som är bäst för just dig => Jämför sparkontoÖvrig information

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut. Alla aktörer visar dock inte den effektiva årsräntan och vi kan därför inte visa detta i dagsläget.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Trafikförsäkring, Hyundai i20 1.2 m5comfor i20
 • Lägst årskostnad 3 615 kr
 • Högst årskostnad 8 435 kr
 • Att spara 4 820 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Senaste nyheterna
Köpa, sälja eller sitta still? Hur ska man tänka när börsen rasar?
Köpa, sälja eller sitta still? Hur ska man tänka när börsen rasar?
Elpriser – Hitta det billigaste elavtalet
Elpriser – Hitta det billigaste elavtalet
Kan man beviljas ett bolån utan fast anställning?
Kan man beviljas ett bolån utan fast anställning?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin