Bra där! Fler väljer indexfonder. Och tjänar pengar!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Bra där! Fler väljer indexfonder. Och tjänar pengar!

Svenska Dagbladet (SvD) skriver att över 10 miljarder kronor har flyttats från bankerna till deras kunder just för att fler väljer indexfonder.

De senaste 10 åren har den totala förmögenheten i aktiefonder gått upp från 1 800 miljarder kronor till 2 800 miljarder kronor, enligt statistik från Fondbolagens förening. Men det handlar inte om nysparande utan nästan hela ökningen beror på börsuppgången under perioden. Under dessa år har sverigefonder stigit med över 150 procent och globalfonder med runt 140-160 procent. Värt att tänka på när vi nu har magont över att börsen sjunker.

Men nu till den goda nyheten: Sparandet i indexfonder har ökat. Ni som har läst mina artiklar om börsen tidigare vet att jag tycker att 99 procent av alla ska spara i indexfonder. Varför? Jo för att de, i genomsnitt, över tid slår aktivt förvaltade fonder. Jo, det är vetenskapligt bevisat.

Enligt fondbolagens förening låg sparandet i indexfonder på 62 miljarder kronor i slutet på 2009. Idag är den siffran 502 miljarder kronor. SvD skriver att justerat för en börsuppgång på cirka 150 procent ger det ett nettoinflöde i indexfonder på 350 miljarder kronor. Sparandet i indexfonder har alltså ökat samtidigt som sparare har valt bort aktiv förvaltning.

SvDs granskning visar att skillnaden i avgift mellan aktiv och passiv förvaltning är omkring 1 procent. Räknat på 350 miljarder blir det över 3 miljarder som flyttas från bankerna till spararna bara i år. Tittar man på tio år så handlar det uppskattningsvis mellan 10 och 20 miljarder kronor som spararna har tjänat på att välja indexfonder istället för aktiv förvaltning.

SvDs jämförelser mellan storbankernas aktivt förvaltade Sverigefonder och storbankernas svenska indexfonder visar på det som alla studier visar på: Indexfonder slår aktivt förvaltade fonder över tid. Visst, det finns undantag, men de är just undantag. 

Mina tips för att enkelt komma igång med ett bra långsiktigt sparande på börsen:

  1. Öppna ett Investeringssparkonto (ISK).
     
  2. Välj 2 globala indexfonder (då sprider du riskerna och investerar i alla världens företag).
     
  3. Sätt upp ett månadssparande - ett autogiro från lönekontot till ditt ISK. 100 kronor är bättre än inget.
     
  4. Fira när det är gjort och njut av att ha ett bra långsiktigt sparande!
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så mycket sparar vi åt våra barn (inklusive bra spartips)

3 minuters läsning

Det är Länsförsäkringar som låtit Novus undersöka hur mycket föräldrar med barn under 18 år sparar varje månad. Rapporten bygger på intervjuer med 2 477 föräldrar och visar att sparandet ökat från 414 kronor i snitt p...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)