Brinner Bocken går börsen upp?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Brinner Bocken går börsen upp?

Julbocken i Gävle lever farligt. Under de 48 år som den har prytt Slottstorget i Gävle har den brunnit eller förstörts 35 gånger. Under samma tid har Stockholmsbörsen slutat på plus lika många gånger. Kan börsens upp eller nedgång ge oss svaret på om bocken kommer att brinna i år?


Den första Gävlebocken ställdes upp år 1966 och under åren som har passerat har den brunnit 28 gånger. Den har även blivit sönderslagen ett flertal gånger och en gång påkörd av en Volvo Amazon. År 2001 brände en 51-årig amerikan ner den och fick fängelse och år 1979 brändes Julbocken redan innan den hann sättas upp.

Kan vi se några tydliga tecken som visar på en relation mellan börsens upp och nedgång och Gävlebockens brinna eller inte brinna?

Nej, självklart inte. Vi människor gillar att organisera vår komplexa värld och ser därför samband i mycket som egentligen inte hänger ihop. Även seriösa investerare använder sig av olika udda indikationer för att förutsäga framtiden vid ekonomiska beslut. Den mest kända är Allan Greenspan (chef för Federal Reserve i USA 1987-2006) som ska ha använt sig av försäljningssiffror från kalsongförsäljningen för att prognostisera och besluta om ekonomiska åtgärder i USA. Andra udda indikationer på vart ekonomin är på väg är kondomindex, aktivitet på dejtingsajter, antal blöjbyten och antalet statsbetalda begravningar i USA.

Tillbaka till Gävlebocken

  • 46 procent av åren (25 gånger) Gävlebocken satts upp har den brunnit/förstörts när börsen har gått upp. 21 procent av åren (10 gånger) har bocken brunnit och börsen har gått ner.
     
  • 21 procent av åren (10 gånger) har bocken klarat sig när börsen har gått upp och endast sex procent av åren (tre gånger) har bocken klarat sig och börsen har gått ner.

 

Skulle vi tro på detta helt icke statistiska samband så borde Gävlebocken brinna i år, eftersom börsen verkar sluta på plus. Vid skrivandet av denna artikel (15/12 klockan 08:55) står Gävlebocken glädjande nog helt oförstörd på Slottstorget i Gävle och Stockholmsbörsen står på + 8,7 procent i år.

Läs mer om udda indikationer: 7 annorlunda, obehagliga, användbara? och galna indikatorer om vart vår ekonomi är på väg


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Att skjuta upp vinstskatten är troligtvis en dålig affär

2 minuters läsning

Kan du få ett bostadslån med en ränta på under 3,25 procent? Då bör du överväga att betala kapitalvinstskatten direkt istället för att begära uppskov. Man kan se den uppskjutna skatten som ett lån till staten med en relativt h&...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)