Bunden eller rörlig bolåneränta?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Bunden eller rörlig bolåneränta?

Om man tittar historiskt så har det nästan alltid, över tid, varit varit bättre kostnadsmässigt att ha en rörlig ränta istället för bunden ränta.

Vad som är bra med rörlig ränta är att du är fri att byta bank och du betalar troligtvis en lägre ränta än om du binder räntan. Om du binder din ränta så vet du vad du ska betala varje månad men du kan inte byta bank utan att betala en ersättning till banken.

Vill du ha rörlig ränta men säkra upp framtiden något kan du istället för att binda ränta spara någon procent extra. Då har du lite sparpengar att ta ifrån när räntan går upp. För nån gång kommer den troligtvis att gå upp.

Istället för att försöka förutse hur räntan kommer att röra sig, se till dig själv. Är du lite osäker och känner att du vill veta vad du ska betala varje månad och har en tight ekonomi? Bind ditt bolån. Annars rekommenderar jag rörlig ränta.

Och vad du än gör, förhandla om räntan! Både den bundna och rörliga räntan är förhandlingsbar. Du ska inte betala listräntan.

Jämför och ställ bankerna mot varandra. Eller gör en ansökan här så hjälper vi dig kostnadsfritt.

(0:53 min)

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Säger fondens avgift något om utvecklingen?

2 minuters läsning

Kort svar - höga avgifter är rent strunt Bra sammanfattat tycker jag. En aning förenklat kan man säga att det sammantagna forskningsläget visar tydligt att det enda du får för att betala högre avgifter är just högre avgifter.  Det finn...

Föregående artikel