Bunden eller rörlig bolåneränta?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Bunden eller rörlig bolåneränta?

Om man tittar historiskt så har det nästan alltid, över tid, varit varit bättre kostnadsmässigt att ha en rörlig ränta istället för bunden ränta.

Vad som är bra med rörlig ränta är att du är fri att byta bank och du betalar troligtvis en lägre ränta än om du binder räntan. Om du binder din ränta så vet du vad du ska betala varje månad men du kan inte byta bank utan att betala en ersättning till banken.

Vill du ha rörlig ränta men säkra upp framtiden något kan du istället för att binda ränta spara någon procent extra. Då har du lite sparpengar att ta ifrån när räntan går upp. För nån gång kommer den troligtvis att gå upp.

Istället för att försöka förutse hur räntan kommer att röra sig, se till dig själv. Är du lite osäker och känner att du vill veta vad du ska betala varje månad och har en tight ekonomi? Bind ditt bolån. Annars rekommenderar jag rörlig ränta.

Och vad du än gör, förhandla om räntan! Både den bundna och rörliga räntan är förhandlingsbar. Du ska inte betala listräntan.

Jämför och ställ bankerna mot varandra. Eller gör en ansökan här så hjälper vi dig kostnadsfritt.

(0:53 min)

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Är seniorlån bra? Det är ju så hög ränta på dessa lån?

1 minuts läsning

Fördelen med lånet är att du kan belåna din bostad för att få mer pengar att röra dig med varje månad, även om du har en låg inkomst/pension. Du slipper betala ränta och amorteringar då dessa läggs på lånet. Nac...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)