Byt fond eller få 36 procent lägre pension!?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Pension /
2 minuters läsning
Byt fond eller få 36 procent lägre pension!?

Betalar du 1,5 procent i avgift för dina fonder? Då kan din pension minskas med 36 procent…


Nej jag kommer inte att sluta tjata om detta som ibland kallas för världens åttonde underverk. Avgifter och ränta-på-ränta effekten har en enormt stor påverkan på hur dina sparpengar växer – eller till och med minskar i värde om du inte tänker dig för.

Andreas Cervenka, journalist på SvD, skrev i veckan en artikel med rubriken ”Göra livet sämre för folk – affärsidé som inte håller” som handlar om dyr fondförvaltning. Han skriver: ”Varje år pumpar svenska folket in tiotals miljarder kronor i en bransch där alltför många verkar ha som affärsidé att göra livet lite sämre för sina kunder”. Han konstaterar att 8 av 10 aktivt förvaltade fonder i Sverige gick sämre än index under en tioårsperiod.

Och detta är inget nytt:

  • Under 2014 granskade Dagens Industri aktiefonder hos storbankerna. Granskningen visade att bankernas tre största aktiefonder slog index vid 6 av 36 möjliga tillfällen (under 2011 - 2014). De tolv granskade fonderna förvaltade 181 miljarder kronor och vi betalade 2,5 miljarder i avgifter för denna förvaltning.
     
  • En studie från 2014 utförd av Kungliga Tekniska Högskolan visar att konsumenterna gjorde sämre finansiella val när de rådfrågade en bankrådgivare än om de gjorde valen på egen hand. Inte förvånande när en rapport från Finansinspektionen visar att rådgivare tjänar upp till tio gånger mer i provision på dyra finansiella produkter jämfört med mer för kunden fördelaktiga sparformer.
     
  • Forskning visar också entydigt på att vi som konsumenter får en bättre avkastning, i genomsnitt, om vi investerar i en billig indexfond istället för att betala för en aktivt förvaltad fond. Och visst, det finns guldkorn. Man kan hitta fonder som trots hög avgift (eller kanske pga.) levererar bra avkastning. Majoriteten levererar dock inte.

 

Så avgifterna har helt klart betydelse. Och ju längre du sparar desto större betydelse har de. Louise Svensson skrev ett inlägg i bloggen Förvalt i veckan som handlar om Warren Buffetts favoritprincip: Ränta-på-ränta. Det påstås även att Albert Einstein kallade denna princip för världens åttonde underverk. Och även om du inte tycker att det är ett underverk så kan den göra underverk med dina investeringar/din pension: En årlig avgift på 1,5 procent (under 30 år) reducerar din pension med 36 procent. 36 procent!!! Eller om vi vänder på det – du kan få 36 procent högre pension om du väljer fonder med låg avgift.


Källa: Pensionsmyndigheten

Här på pensionsmyndigheten.se kan du se hur mycket din pension minskar beroende på hur stor avgift du betalar.

Så jag fortsätter att tjata om detta och upprepar mitt tidigare förslag på varningstext när vi köper aktivt förvaltade fonder:

”Det har inte kunnat bevisas att våra aktivt förvaltade fonder, i genomsnitt, ger något mervärde för våra kunder över tid”

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Skatteåterbäringen på väg!

1 minuts läsning

38 procent kommer lägga skatteåterbäringen på ett sparkonto Det visar en undersökning gjord av Forex. 15 procent kommer att använda pengarna till att resa. 6 procent säger att pengarna ska gå till fonder eller aktier. Undersökningen visar ocks&ar...

Föregående artikel