Centerpartiet: Så vill de påverka din plånbok

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
3 minuters läsning
Centerpartiet: Så vill de påverka din plånbok

Sänkta arbetsgivaravgifter för unga, översyn av socialbidraget, behållen restaurangmoms och privatekonomi som ämne i grundskolan. Vi har frågat alla riksdagspartier om vad de vill göra med vår privatekonomi. Här svarar Centerpartiet.


Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Finns det någon plan för att skatten på pension ska likställas med skatten på arbete?
Centerpartiet verkar för en höjning av pensionerna för de som har den lägsta pensionen, när ekonomin så tillåter och att riktåldern för pension justeras över tid utifrån en allt högre medellivslängd. Vi ser inga egenvärde i att skatt på pension inte ska vara jämställt skatt på arbete, när ekonomin så tillåter, men det de ska löna sig att arbeta.

Hur ser ni på familjepolitiken? Planer för barnbidraget och föräldraförsäkringen.
Bland annat behöver jämställdhetsbonusen fördubblas så att fler föräldrar delar mer lika på föräldraledigheten. Däremot vill vi inte tvinga föräldrar att dela på föräldradagarna och vill inte se en kvoterad föräldrapenning. Vi vill inte höja barnbidraget, men, rikta mer till ensamstående med barn.

Hur vill ni stimulera bostadspolitiken? Vill ni förändra reavinstskatten och eller reglerna för uppskov av reavinst?
Vi vill sänka flyttskatterna bland annat för att göra det mer attraktivt för äldre att flytta från stora hus och lägenheter till mindre bostäder. Vi har dock inget konkret förslag på när detta ska ske. För att få flyttkedjorna att röra sig är det viktigt att det blir mer attraktivt att flytta än att sitta stilla i sitt bo. Självklart måste vi också öka antalet hyresrätter och skapa fler bostäder överlag.

Försäkringar gäller ett år i taget i Sverige och under den tiden kan man inte byta bolag. I Europa ser det annorlunda ut. Hur ser ni på det?
Vi diskuterar inte denna fråga för närvarande men vår grundinställning är att det är viktigt att säkerställa att avtalsfriheten värnas.

Hur vill ni påverka/styra elnätsbolagen när de sätter sina avgifter?
Just nu håller regeringen på att ta fram ny lagstiftning som ska se till att elnätsbolagens avgifter motsvarar den kundnytta och de investeringar i nätet som är skäliga.

Hur ser ni på insättningsgarantin? Ska den behållas som den är idag?
Vi har höjt insättningsgarantin och har idag inga konkreta förslag till förändringar.

Har ni några planer på att stimulera sparande? Sänka skatten på sparande? Nytt avdrag?
Det investeringssparkonto som införts är en viktig reform för att stimulera sparande. I Centerpartiet har vi diskuterat möjligheten att, när ekonomin så tillåter, öppna upp för ett skattegynnat bosparkonto.

Har ni några planer för socialbidraget?
Det befintliga försörjningsstödet regleras av en riksnorm, där kostnader som är någorlunda lika för alla, t ex mat, kläder och hygien, ingår. Socialtjänsten kan beräkna beloppen i riksnormen till en högre eller lägre nivå om det finns särskilda skäl. Centerpartiet tycker att det är dags att göra en översyn av socialförsäkringar, försörjningsstöd och föräldraförsäkring, med tydligt fokus på att förbättra möjligheten för individen att ta plats på arbetsmarknaden.
 

11 snabba frågor
Vi har även bett Centerpartiet svara på elva korta frågor.
 1. Skatten på pension?

Sänka (när det finansiella utrymmet tillåter).
 2. Skatten på arbete?

Sänka (när det finansiella utrymmet tillåter).
 3. Återinföra fastighetsskatten?

Nej.
 4. Återinföra arvs- och förmögenhetsskatten?

Nej.
 5. Restaurangmomsen?

Behålla.
 6. Arbetsgivaravgifter för unga?

Sänka.
 7. Privatekonomi som ämne i grundskolan?

Nej.
 8. Ränteavdraget?

Ha kvar.
 9. Studiebidraget?

Behålla.
 10. Pappadagar?

Som idag.
 11. Avdrag för privat pensionssparande?

Ta  bort.
 


 

Stort tack till Centerpartiet och till alla er som bidragit med frågor till partierna!


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Se över dina fasta avgifter innan semestern. Spara tusenlappar!

2 minuters läsning

Ett hushålls genomsnittliga semesterbudget ligger på 15 700 kronor i år enligt en rapport från Nordea. Pengar vi till stor del tar av sparkontot. Med alla rätt tycker jag – det är till t.ex. just semester som vi sparar under året. Och med lite plane...

Föregående artikel