Chansen är stor att du kan ha fler försäkringar

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Försäkring /
2 minuters läsning
Chansen är stor att du kan ha fler försäkringar

Om olyckan är framme och du skadar dig på jobbet eller i skolan finns det en stor chans att du är dubbelförsäkrad skriver Dagens Nyheter på Din ekonomi.

Vid en skada kan du få ersättning från alla dina försäkringar
Förutom en eventuell privat olycksfallsförsäkring så kan du vara försäkrad via din arbetsgivare och fackförening. Vid en skada har du möjlighet att få ersättning från alla dina försäkringar. Kontrollera vad din eventuella privata försäkring ger och prata med din arbetsgivare eller organisationer du är med i om vilka försäkringar du är ansluten till. Samla alla försäkringar på ett ställe så underlättar det både för dig och för dina anhöriga om olyckan skulle vara framme.


Barn
Skolbarn är normalt skyddade via kommunens skolförsäkring under skoltiden och i vissa fall gäller denna försäkring även på fritiden. Ta reda på hur det förhåller sig i din kommun. I och med att kommunens försäkring bara täcker olycksfall och inte sjukdomar (och i vissa fall ej täcker olyckor på fritiden) är det viktigt att även ha en privat barnförsäkring. Barn kan även ingå i ditt jobbs gruppförsäkring.


Studenter
Studenter som pluggar på högskola eller universitet kan vara försäkrade via skolan och studentföreningen. Är studenten under 25 år och föräldrarna har tecknat en barnförsäkring så ger även den ett visst skydd.


Pensionär
Ett medlemskap i till exempel en pensionärsorganisation kan ge rätt till ersättning vid personskada.


Resor
I hemförsäkringen finns det alltid ett reseskydd som gäller i 45 dagar men det är viktigt att kontrollera i vilka länder skyddet gäller (se artikel). Köper du resan med ett kreditkort så får du ofta en reseförsäkring som ger rätt till ersättning vid personskada. Kontrollera med din bank.  Ska du vara borta längre än 45 dagar bör du teckna en kompletterande reseförsäkring innan avresan.


Skada på egendom ger bara ersättning från en försäkring
Vid inbrott, skador på bilen eller skador på andra värdefulla saker kan man bara få ersättning från en försäkringsgivare. Det gäller då att använda den försäkring som ger bäst ersättning.


Konsumenternas försäkringsbyrå driver frågan att det ska bli lättare för försäkringstagarna att få en överblick över vilka försäkringar/skydd de har, läs mer på deras hemsida.


Har du rätt försäkringar? Jämför alla dina försäkringar idag!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Blir guld återigen vår valuta?

2 minuters läsning

Financial Times rapporterade i förra veckan att guldstandarden eller guldmyntfoten återigen har blivit ett begrepp i den amerikanska politiken. Det är det republikanska partiet som kräver att en studie görs om ett möjligt återställande av den tidigare kop...

Föregående artikel